Gratis og vigtig influenza-vaccination

Vaccination er den bedste beskyttelse mod influenza. Du er ikke beskyttet mod influenza, selv om du har haft sygdommen før eller blev vaccineret sidste år. Influenzatyperne ændrer sig nemlig fra sæson til sæson.

Op mod 1 million mennesker i Danmark smittes ved influenzaepidemier. Hvert år dør i gennemsnit ca. 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza. Derfor bør du blive vaccineret, hvis du tilhører en af de grupper, der er i risiko for at blive alvorligt syg af influenza. Det gælder også, selv om du føler dig sund og rask. Og så undgår du også at smitte andre. der måske endnu dårligere tåler influenza. Sundhedsstyrelsen anbefaler, du bliver vaccineret, hvis du:

Tilhører du en af de overnævnte grupper eller er førtidspensionist, kan du får vaccinationen gratis fra den 1, oktober og året ud. Vaccinationen er dog gratis for gravide der er mere end 12 uger henne, samt for personer med immundefekt og deres husstandskontakter. I perioden 1. oktober 2015 til og med udgangen af februar 2016.

Det er vigtigt, at du bliver vaccineret inden influenzasæsonen starter for at få den optimale effekt af vaccinationen. Det er bedst at blive vaccineret fra starten af oktober måned til slutningen af november måned. Der går nemlig 2-3 uger før vaccinen beskytter mod smitte.

Man kan blive vaccineret flere forskellige steder - f.eks. ved at aftale vaccination hos egen læge eller ved at benytte de vaccinationstilbud, der annonceres i de lokale aviser.

Vaccinationen beskytter dig

Vaccinationen nedsætter din risiko for at få influenza. Hvis du alligevel bliver smittet, bliver sygdommen mindre alvorlig. Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret. Vaccinens effekt holder cirka seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før, idet influenzatyperne ændrer sig hele tiden. Du skal derfor vaccineres hvert år.

Du kan læse mere om influenza på www.beskytdigmodinfluenza.dk

 

 

 Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Mette Frantzen