Det kribler og det krabler

PRESSEMEDDELELSE | I uge 19 er der for første gang national Krible Krable-uge, som Naturvejlederforeningen og DR Ramasjang står bag. Ugen sætter fokus på smådyr, som kribler og krabler rundt i den danske natur, og i Holbæk skal Brorfeldes dyreliv udforskes.
28.04.2014

I Krible Krable-ugen skal små holbækkere fra en del af kommunens børnehuse ud at undersøge smådyrenes verden. Børnene skal med på jagt efter smådyr i det fredede landskab omkring Brorfelde Observatorium, og det kan både være dyr, der lever til vands, til lands og i luften.

–Danske børn ved meget om dyr i andre lande, da det er dem, børnene ser i tv'et. Løver er da også vildt seje, men det er en helt almindelige danske korsedderkop også, fortæller naturvejlederen Laila Gdowski, der står for arrangementerne på Brorfelde.

Idéen med Krible Krable-uge er, at børnene skal lære nogle danske dyr at kende. For eksempel edderkoppen, der er fyldt med hår som beskyttelse og har otte øjne på ryggen, og faktisk er nogle tropeedderkopper så seje til at spinde spind, at man har forsket i at bruge teknikken til at konstruere skudsikre veste!

Mini-forskere i småkravl

Børn er nysgerrige af natur og går ofte selv på jagt efter smådyr på legeplads eller haven. Den nysgerrighed skal voksne være bedre til at udnytte.   - Vi skal bruge børnenes nysgerrighed til at fortælle alle de fantastiske historier, som der er om selv helt almindelige dyr. Børnene kan hjælpe os med at blive klogere på, hvilket dyreliv der egentlig gemmer sig i det danske landskab, siger Laila Gdowski.

Børnene bliver dermed en slags mini-forskere i det danske dyreliv på Brorfelde under Krible Krable-ugen. Den viden, som indsamles i løbet af ugen, kan blive udgangspunktet for fremtidige undervisningsforløb og give bedre mulighed for at sætte området ind i en læringsmæssig kontekst og ikke kun som ren oplevelse.

Pressen er velkommen til arrangementerne på Brorfelde med aftale ved Laila Gdowski.

Bliv klogere med Ramasjang

I Krible Krable-ugen kan man på DR Ramasjang se tv om smådyr i alle afskygninger. Der sendes tre programmer med værterne Sebastian Klein og Silja Okking, der er kendt fra tidligere DR børneprogrammer.

Der er også mulighed for både at danse og spille med DR Ramasjang i uge 19. En officiel Krible Krable disko-sang og musikvideo skal sætte gang i de små ben, og ved at downloade app'en med Krible Krable-spillet kan man fange smådyr i glas. Fang op til 20 forskellige dyr og hør en lille fortælling om hvert dyr. DR Ramasjangs Krible Krable-site går i luften går i uge 19.Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Webmaster