En gammel dame går i land

Fredag den 11. december bliver Nationalmuseets 106 år gamle galease ”Anna Møller” løftet på land i Holbæk. Her skal hun de næste tre år gennemgå en omfattende restaurering.
08.12.2015

(Foto: Frits Duus Hansen)

Et samarbejde mellem Nationalmuseet og Holbæk Kommune betyder, at Anna Møller skal være på værft i Holbæk de næste tre år. Galeasen, der er bygget i 1906 i Randers, skal her restaureres fra for- til agterstævn.

”Anna Møller er ikke blevet restaureret siden 1976, så det er tid til at gå alt grundigt igennem. Skibet får ny køl og agterstævn, og derudover skal der lægges et helt nyt dækslag, og agter-kahytten skal skiftes ud”, forklarer Morten Kvist Jensen fra Nationalmuseet.

Levende historie

Mens galeasen bliver restaureret, vil både den historiske og håndværksmæssige formidling være i fokus.

”Når håndværkerne er kommet godt i gang, bliver det muligt for alle interesserede at følge restaureringen og lære mere om Nationalmuseets fartøjssamling. Der vil i dagtimerne være fri adgang til et publikumsområde i værkstedshallen, så man kan følge med på nærmeste hold”, forklarer formidlingschef Ea Stevns Matzon fra Museum Vestsjælland, som vil medvirke til formidlingen. 

Museum Vestsjælland, Holbæk Havns Gamle Beddinger og Nationalmuseet vil desuden stå for en udstilling, der fortæller om træskibe og Holbæk Gammel Havn.

Maritim profil

”Jeg ser frem til at få galeasen på land og til at opleve de dygtige håndværkere i aktion. Det er en unik oplevelse at kunne følge en historisk restaurering som denne”, siger Emrah Tuncer, der er formand for kultur- og fritidsudvalget i Holbæk Kommune. 

”Martime aktiviteter er med til at give liv til byen og gøre vores historie nærværende. Derfor har vi prioriteret restaureringen af Anna Møller, ligesom vi blandt andet har renoveret det gamle skibsværft, etableret fripladsordning for træskibe og været medværter for træskibsfestivalen”, supplerer borgmester Søren Kjærsgaard. 

Med kran og blokvogn

Bugseringen af galeasen Anna Møller starter fredag den 11. december kl. 12.00, hvor en stor kran løfter skibet fra havnebassinet og op på en blokvogn. Nationalmuseet forventer, at skibet senest kl. 13.20 vil være kørt på plads i værkstedshallen, der ligger yderst på området ved siden af ”Værftet”.      

Ved arrangementet vil der være et mindre traktement og musik ved Baggårdens Bolsjer. Borgmester Søren Kjærsgaard, museumsdirektør ved Museum Vestsjælland Eskil Vagn Olsen og museumschef Peter Henningsen fra Nationalmuseet vil desuden holde tale.

 

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter projektet med 13.200.000 kroner.Feedback

Sidst opdateret

20.04.2017

Ansvarlig redaktør

Vivi Guldhammer