En god morgen begynder ved sengetid

PRESSEMEDDELELSE | Mange kender til at ligge i sin seng sent om aftenen og gruble over livets store og små bekymringer. Man vender og drejer sig, imens de lyse timer nærmer sig. Når sundhedscaféerne i Holbæk Kommune åbner dørene næste gang, er temaet søvndyssende. God søvn og søvnproblemer er på dagsordenen.
14.02.2014

Flere gange om året inviterer Holbæk Kommune alle seniorer på café. Menuen står dog ikke på brunch eller café latte, men derimod på rådgivning og snak om sundhedsrelaterede problemstillinger. I foråret sætter kommunen fokus på god søvn og søvnproblemer. Ved 10 caféer fortæller kommunens sundhedsvejledere, hvorfor en god nattesøvn er vigtig, og hvordan du får en god nats søvn – uden sovepiller.

Sov godt

Natten er den absolutte værste tid til at løse problemer i. Noget tyder på, at mange bruger nattens timer på netop det, og hele 50 procent af danskerne over 65 år har søvnproblemer.

"Om natten sover den "fornuftige" del af hjernen, og derfor oplever man ofte at problemerne, man prøver at løse om natten, vokser sig tårnhøje", siger Tove Junge, der er sundhedsvejleder ved Holbæk Kommune.

Adskillige bruger desuden aftenen på at tjekke mails, løbe aftentur, tømme opvaskemaskine eller stresse over andre opgaver. De hektiske aftentimer kan forstyrre nattesøvnen og være med til at gøre dig træt og irritabel i hverdagen.

Søvn holder doktoren for døren

Vi bruger en tredjedel af vores liv på at sove, og søvn er vigtigt for velværet. Hvis Ole Lukøje udebliver, kan dagen derpå virke uoverskuelig.

"Du får en faldende koncentration, en øget glemsomhed og irritabilitet. Din reaktionstid forlænges og overskuddet til social komsammen forsvinder", forklarer Tove Junge og påpeger, at mangel på søvn kan forringe helbredet.

"Når vi sover, vedligeholder vi samtidig vores krop. Muskler og væv bliver genopbygget, immunforsvaret bliver styrket, og puls, blodtryk, stofskifte og hjerneaktivitet falder til ro. Der er altså god grund til at prioritere sin søvn", understreger sundhedsvejlederen.

Alle caféer er fra kl. 10.00-11.30:

Den 21. februar i Elisabeth Centeret, Carl Reffsvej 2, Holbæk
Den 27. februar i Svinninge Ældrecenter, Byparken 2
Den 4. marts i Tuse Aktivitetscenter, Tuse Byvej 24
Den 14. marts i Aktivitetshuset i Tølløse, Nytorv 14
Den 17. marts på Biblioteket Holbæk, Nygade 9, Store sal
Den 27. marts i Elmelunden Jyderup, Elmelunden 1
Den 7. april i Lersøcentret Vipperød, Lersøparken 144
Den 28. april i Mårsø Områdecenter, Gl Tusenæsvej 15a
Den 30. april i Elnebjergcenteret Orø, Elnebjergvej 33
Den 6. maj i Åvang Regstrup, Hovedgaden 36

 Til efteråret er sundhedscaféernes tema "Hold kroppen på toppen".

 Feedback

Sidst opdateret

06.10.2015

Ansvarlig redaktør

Webmaster