Spring til indhold

Tidlig opsporing af overvægtige børn

Som en del af de vanlige undersøgelser i Tandplejen og Sundhedsplejen, vil vi også bede om lov til at lade dit barn indgå i et forskningsprojekt.

Projektet er et samarbejde mellem Tandplejen og Sundhedsplejen i Holbæk Kommune samt Enheden for Overvægtige Børn og Unge på Børneafdelingen, Holbæk Sygehus. Projektet henvender sig til børn på 2½ og 5 år.

Projektet er inddelt i to dele, og den første del af projektet varetages af enten Tandplejen eller Sundhedsplejen. I den første del af undersøgelen (basisundersøgelsen) vil vi bede om lov til at måle højde, vægt, livvidde, hoftevidde og hals-omkreds og desuden tage en spytprøve.

Efterfølgende vil vi invitere alle børn, som har deltaget i de første undersøgelser, til at være med i anden del af undersøgelsen. Man er ikke forpligtet til at deltage i den anden del, fordi man har deltaget i basisundersøgelsen. 

Projektets formål

Projektets formål er at undersøge, hvilke børn som udvikler overvægt tidligt i livet, og hvordan overvægt påvirker børns kredsløb, hjerte, blodtryk, kolesteroltal, stofskifte og lever. Derudover vil vi undersøge, om man kan finde årsager til udvikling af overvægt i menneskets gener (arvemateriale). Hvis vi kan finde frem til årsagerne, kan vi forbedre behandlingen af overvægtige børn, hjælpe børnene til at tabe sig og herved forebygge og behandle de følgesygdomme, som overvægt kan medføre.

I vil få tilsendt mere information om projektet sammen med jeres indkaldelse til Tandplejen.

 Feedback

Sidst opdateret

17.09.2019

Ansvarlig redaktør

Lene Villumsen

Spørgsmål?

Ved spørgsmål vedrørende overvægtige børn og unge, kan du henvende dig til:

Kostvejleder Pia Uttenthal
E-mail: pialu@holb.dk
Telefon: 72 36 55 99.