Spring til indhold

Til unge

Ingen ønsker, at deres bedste venner bliver kriminelle eller stofmisbruger. Man kan selvfølgelig ikke bestemme, hvad andre mennesker gør og ikke gør, men man kan være opmærksom på en række ting.

Hvis du er bekymret for en kammerat, er der en række ting du kan gøre. Du kan være opmærksom på de signaler, han eller hun sender i hverdagene og tilbyde din hjælp og støtte, hvis du får mistanke om, at noget er galt.

Nogle af de ting, som du skal lægge særlig mærke til er fx:

  • Hvis din kammerat pludselig får humørændringer.
  • Din kammerat begynder at få mange konflikter fx. i skolen.
  • Din kammerat begynder at pjække meget fra skole.
  • Din kammerat mister lysten til at gå i skole og holder op med at lave sin lektier osv.
  • Dun kammerat gider ikke længere at deltage i de fritidsaktiviteter, som han/hun plejer at synes er sjovt.
  • Din kammerat får mange nye venner, som du selv tager afstand fra.
  • Din kammerat får pludselig mange nye dyre ting.
  • Hvis din kammerat foretager sig mærkelig og uforståelige handlinger.
  • Hvis din kammerat virker overdrevet forvirret og har "unormalt" meget uro i kroppen.

Mennesker er forskellige og kan have mange forskellige problemer. Derfor er det umuligt, at opstille en komplet liste over alle de faresignaler. som man skal være opmærksom på. Der kan være mange andre faresignaler end dem, som vi har skrevet her.

Samtidig er ovenstående faresignaler ikke altid tegn på, at der er noget galt. At din kammerat pludselig ikke synes, at det er sjovt at spille fodbold længere, behøver jo ikke betyde, at han/hun har problemer. Det vigtigste er en helhedsvurdering altså en vurdering af om din kammerat i store træk virker glad og tilfreds. hvis du bare har den mindste mistanke om, at din kammerat har problemer, som han eller hun ikke selv kan løse, bør du gøre noget.

Hvis du er i tvivl om hvordan du skal gribe situationen an, så tal med dine forældre, en lærer eller en anden voksen, som du stoler på.

Snak også med din kammerat om de faresignaler du ser. Fortæl ham/hende, at du er bekymret og ønsker, at hjælpe. Det er vigtigt, at du taler åbent og ærligt, men også stille og roligt uden anklager og beskyldninger. Du kan ikke løse din kammerats problemer, men du kan hjælpe ham eller hende med at løse problemerne ved at lytte og bare være deres ven - og en god ven gør noget, når en kammerat har problemer!Feedback

Sidst opdateret

23.01.2018

Ansvarlig redaktør

Mette Helmer-Ejlertsen

Center For Misbrug og Forsorg