Olietanke under 6000 liter

Holbæk Kommune oplever i øjeblikket rigtig mange henvendelse om mangelfulde registreringer af olietanke i BBR.
Dette sker på baggrund af de store prisstigninger på varme og i forbindelse med den nye lov om udbetaling af varmecheck, hvis ens bolig bliver opvarmet med:
- Individuelt gasfyr, eller
- Fjernvarme, hvor fjernvarmeværket anvender mere end 65 % gas eller en kombination af gas og varmepumper, der giver samme prisstigning, eller
- El-radiator eller varmepumpe som primær varmekilde med tilsvarende prisstigning med et forbrug på over 1.500 kWh i december 2021.
Når Holbæk Kommunen skal behandle disse sager, har vi behov for dokumentation for sløjfning eller opgravning af evt. nedlagte olietanke, som ikke er benyttes til opvarmning mere.
Det vil forsinke sagsbehandlingstiden, hvis vi ikke får disse dokumentationer ved anmeldelsen.
Vi kan desværre ikke færdigbehandle disse sager og registrere ændringerne i BBR, før vi har denne dokumentation.
Derfor bedes disse oplysninger indsendes sammen med anmeldelsen om ændring af energiformen, hvis det omhandler registreringer af ændringer om olietanke.
Anmeldelsesskema til olietank
Du skal udfylde en anmeldelse ved etablering, sløjfning eller fjernelse af olietanke. For at anmelde olietanke skal du bruge selvbetjeningsløsningen Byg og Miljø i højre sides selvbetjening. Byg og Miljø guider dig igennem anmeldelsesprocessen og sørger for at hjælpe dig med at få de korrekte oplysninger og dokumenter sendt til kommunen.
Etablering af olietank
Du skal vedhæfte følgende oplysninger ved anmeldelsen, når du etablere en olietank:
- tankattest
- placeringsskitse
Er olietanken af plast?
Der er særlige brandmæssige krav til placeringen af olietanke fremstillet af plast.
Du kan læse mere om de brandmæssige krav i vejledningen fra Beredskabsstyrelsen om brandfarlige væsker, side 93, bilag A.
Her finder du Beredskabsstyrelsens vejledning
Når du skal etablere en olietank i plast skal du overholde de gældende krav og vejledninger der er på området.
Du skal sammen med anmeldelsen sende en facadetegning som viser, hvor der er døre og vinduer. Du skal også oplyse, hvilket materiale væggen er lavet af.
Hold øje med din plasttank
Desværre har olieselskabernes forsikring konstateret et øget antal skader og revner på plasttanke. I den forbindelse oplyser de på deres hjemmeside, at det er en god idé løbende at holde øje med din olietank og tjekke den for revner og skader - især når tanken står udendørs og ikke er overdækket og den er udsat for direkte sollys og varme.
Læs her hvordan du tjekker din olietank
Sløjfning af olietank
Restindholdet i tanken skal opsuges og anlæg over jorden skal fjernes. Tanken skal også afproppes, så påfyldning ikke kan ske. Sløjfning af tanken skal anmeldes til kommunen senest 4 uger før du sløjfer tanken.
I selvbetjeningsboksen i højre side kan du afmelde din olietank på Byg og Miljø
Du skal vedhæfte følgende oplysninger ved anmeldelsen, når du sløjfer en olietank:
- dokumentation for opsugningen og afblænding af tanken
Sløjfningsfrister for olietanke
Nedgravede olietanke af stål under 6000 liter, hvor alderen ikke kan bestemmes, skal straks sløjfes. Hvis olietanken er af plast er sløjfningsfristen 31. marts 2015. Hvis terminen er overskredet er tanken ulovlig.
Fjernelse af olietank
Du skal vedhæfte oplysninger klar, når du fjerner en olietank:
- dokumentation for fjernelsen
Opgravningen af tanken skal inden 4 uger anmeldes til kommunen.
Lav en jordprøve
Af forsikringsmæssige hensyn anbefaler kommunen, at du som ejeren får udtaget en jordprøve når en nedgravet tank afblændes eller opgraves. Du kan bestille en prøvetagning og analyser hos et miljølaboratorie eller rådgivende ingeniørfirma.
Forsikring mod forurening
Alle ejere af villaolietanke, (det vil sige tanke mindre end 6.000 liter, hvor et olieselskab leverer olie til) er omfattet af den kollektive olieforureningsforsikring. Det er dog et krav, at mindst halvdelen af det opvarmede areal bliver anvendt til beboelse. Derudover er det en betingelse, at tanken skal være lovligt installeret.
Den kollektive olieforureningsforsikring dækker et halvt år efter, at en lovlig tank er taget ud af brug. Hvis der bliver konstateret en olieforurening på et senere tidspunkt, må du som ejer selv betale for en oprensning af grunden, og det kan let blive en udgift på 1 mill. kroner.
Her kan du læse om olieforureningsforsikringen
Lovgivning vedr. olietanke
Du kan læse mere om regler for etablering, sløjfning og forældelsesfrister for olietanke i oliebekendtgørelsen.
Her finder du link til olietankbekendtgørelse
Det er ikke muligt at installere oliefyr i eksisterende bygninger pr. 1. juli 2016
I bygningsreglementet er der udstedt en ændringsbekendtgørelse til bygningsreglementet, der betyder at pr. 1. juli 2016 er det fremover er forbudt at installere oliefyr i eksisterende bygninger i områder med fjernvarme og naturgas. Det vil fortsat være muligt, at installere oliefyr i eksisterende bygninger uden disse alternativer.
For nye bygninger indføres stop for brug af olie- og naturgasfyr. Der er dog mulighed for undtagelse, hvis der ikke er egnede alternativer til rådighed.
Sidst opdateret
27.04.2023
Ansvarlig redaktør