Nabovarme - et varmefællesskab

I områder hvor der ikke bliver etableret fjernvarme kan det være besværligt eller uhensigtsmæssigt at etablere individuelle varmeløsninger i alle ejendommene. Det kan være fordi bygningerne ligger for tæt, eller fordi varmen kan produceres, fordeles og bruges mere effektivt og derfor kan blive billigere, hvis alle forbrugerne i det begrænsede område er fælles om det.
Det drejer sig først og fremmest om områder med række-, kæde- og klyngehuse samt etageejendomme. Det er vigtigt, at der ikke er for lang afstand mellem husene.
Nabovarme drejer sig altså om udviklingen af en fælles, central varmeløsning, som giver varme til flere brugere på samme tid. Varmeløsningen kan være forskellige typer af teknologier, f.eks. horisontal eller vertikal jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe.
Nabovarme- sådan kommer du i gang
Hvis der i dit område er mulighed for at etablere en fælles varmeløsning, skal du starte med at snakke med dine naboer. Det er en god ide at indkalde alle i området til et uforpligtende fællesmøde. Her kan I finde ud af, hvor mange er interesserede, og i hvilen form I skal arbejde videre. Det er vigtigt at etablere arbejdsgrupper hurtigt i forløbet.
Tag gerne fat i Holbæk Kommune tidligt i processen. Vi vil gerne hjælpe jer i gang med f.eks. at holde møder eller med at skaffe viden.
Du kan skrive via sikker mail eller ringe på 72 36 73 77 på hverdage mellem 9-13
Fire vigtige dele af fællesskabet
Når I har organiseret jer, er der fire vigtige dele at varmefællesskabet, som skal afklares: det praktiske, det tekniske, det økonomiske og det juridiske.
- Når I skal se på det praktiske, handler det først og fremmest om muligheder for etablering af varmen. I bør f.eks. overveje: har I et fællesareal, I kan bruge til placering af varmecentralen? Hvem (af jer) skal stå for etableringen? Hvem skal stå for driften af varmecentralen og vedligeholdelsen af systemet?
- Når I skal se på det tekniske, er det vigtigt, at I får fagfolk ud og se på jeres muligheder. Der skal kigges på bygningernes nuværende varmesystemer og regnes på, hvor stort jeres varmeforbrug er..
- Det økonomiske handler om, at I i fællesskabet skal beslutte, hvad varmeløsningen må koste, både i investering og i drift, og hvordan I betaler.
- Det juridiske handler om ejerforhold, medbestemmelse og ansvar. Det er vigtigt, at I tidligt i forløbet får lavet nogle regler for, hvordan jeres fællesskab skal fungere. Her kan det være en god ide at få juridisk rådgivning.
Er I allerede i gang?
Måske har I i jeres område allerede en beboer- eller ejerforening, så kan du foreslå i foreningen, at I kigger på de praktiske, tekniske, økonomiske og juridiske dele af et nabovarmen.
Måske har I allerede fællesvarme i dit område, men ønsker måske at skifte varmekilde fra eksempelvis gas til el. Så er det mest det tekniske, praktiske og økonomiske, I skal finde løsninger på i varmefællesskabet.
Skal anlægget være over eller under 250 kW?
Når I er blevet enige om at undersøge mulighederne for et lokalt energifællesskab skal I undersøge jeres samlet forbrug.
Her er et vigtigt tal 250 kW, da alle varmeforsyninger, som producerer varme med en effekt på over 250kW, hører under varmeforsyningsloven.
Hvis du gerne vil starte et et projekt med nabovarme i dit område, skal du og dine naboer være opmærksomme på, at hvis jeres fællesskabs samlede varmeforbrug kræver en varmeproduktionseffekt på over 250 kW, er der en række lovkrav, som I skal overholde.
Først og fremmest skal jeres varmeforsyning projektgodkendes af Holbæk Kommune.
Det er mere simpelt at starte et varmefællesskab for en varmeproduktion med effekt på under 250 kW. Her skal I i fællesskabet selv blive enige om, hvordan I vil gøre, og der er ikke krav til kommunale tilladelser i forbindelse med selve varmeforsyningen.
Svar til ansøgere - pulje om hjælp til rådgivning for lokale energifællesskaber
Vi har nu vurderet ansøgningerne med rådgiver.
Vi har valgt at gå videre med ansøgninger fra følgende områder:
Den følgende proces er således:
1: Møde mellem rådgiver og energigruppe på lokaliteten.
2: Indledende screening af ansøgte områder.
3: Borgermøde for hele lokalområdet.
Tilladelser
Ud over projektgodkendelsen, som er relevant i fællesskaber med et varmeforbrug større end 250kWh, er der forskellige forhold, du og dine naboer skal være opmærksomme på, når I gerne vil etablere et energifællesskab.
Tilladelser til ledningsnettet
Hvis jeres varmeledninger skal graves ned på steder, som er ejet af andre end medlemmer af fællesskabet f.eks. på offentlige veje eller områder eller på anden persons eller virksomheds ejendom, skal I have tilladelse. Det er jeres ansvar at indhente tilladelse hos ejer af grunden før gravearbejdet begynder.
Både når I skal grave ned på egne og på andres grunde, kan det være en god ide at få juridisk rådgivning, så alle er enige om, hvordan arbejdet skal udføres og hvem, der er ansvarlige for hvad.
Tilladelser til varmeproduktionen
Afhængigt af hvor og hvordan I etablerer varmeproduktionen, kan selve varmeproduktionen også kræve en tilladelse. Hvis jeres varmeproduktion skal stå i en ny bygning, eller hvis I skal etablere jordvarme, er der behov for tilladelser.
Vær altid opmærksom på byggeloven og bygningsreglementet. Og indberet altid ændringer i BBR.
Kontakt gerne Holbæk Kommune for mere viden om tilladelser til jeres varmefællesskab. Du kan skrive sikkert via dette link sikker henvendelse vedr. varmeforsyning eller ringe på 72 36 73 77 på hverdage mellem 9-13
Få mere viden
- Skal du skifte varmetype? - Energistyrelsen (sparenergi.dk)
- Kontakt Energistyrelsens rådgivningstjeneste for private
- For mere viden om varmefællesskaber med forbrug over 250kWh
- Læs mere om varmeforsyningsloven
- Kontakt Holbæk Kommune via sikker mail om varmeforsyning eller ring på 72 36 73 77 på hverdage mellem 9-13
Sidst opdateret
01.05.2023
Ansvarlig redaktør