Rest til Ressource
Holbæk Kommune og fem andre kommuner er partner i projektet ”Rest til Ressource”. Dansk Symbiosecenter fungerer som projektleder og DTU bidrager med viden. Vækstfonden støtter projektet økonomisk.
De gode eksempler fra projektet
Fødevaremagasinet nr. 6/2017 har bragt et rigtig godt eksempel om at udnytte kølingens spildvarme hos slagtervirksomheden OMK Knabstrup Aps.
Læs mere om OMK slagteren, Knabstrup
Virksomheden Biovækst A/S behandler bioaffald fra borgernes dagrenovation fra fire kommuner.
Super Frost Sjælland A/S har også haft god gavn af projektet.
Læs mere om Super Frost Sjælland A/S her
Centralrøgeriet fra Bjæverskov har ligeledes haft glæde af projekt "Rest til Ressource".
Læs om Centralrøgeriets grønne forretningsmodel her
Her kan du læse om Scandinavian Packagings gode erfaringer med projektet.
Læs mere om Scandinavian Packaging
Projektets formål
Gennem projektet hjælper Holbæk Kommune små og mellemstore virksomheder (SMV) med at optimere deres interne ressourceforbrug, undersøge match med andre virksomheder som kan bruge hinandens ”rester”, så virksomhederne bruger mindre vand og energi og færre materialer. Desuden får virksomhederne tilbudt en grøn forretningsmodel, så de kan brande sig grønt.
SMV'er får dermed mulighed for at spare penge og det styrker konkurrenceevnen - samtidigt med at det er en gevinst for miljøet.
Hvad får virksomhederne ud af det?
De virksomheder som er med i projektet, får en screening som skal vise sparepotentiale til både intern optimering, grøn forretningsmodel og om virksomhedens ”rester” (sekundavand, affald, overskudsvarme) kan anvendes i andre virksomheder. Derefter vælges relevante virksomheder og de få tilbudt en skræddersyet udviklingsplan og grøn forretningsmodel som beskriver, hvordan virksomheden kan nå målet, og hvor meget de kan spare.
Projektet bliver målt
Projektet bliver målt på meget konkrete krav. Når projektet udløber i midten af 2018 skal materialeforbruget i mindst 30 virksomheder i alt være reduceret med en million ton, energiforbruget med 900.000 kWh og CO2-udslippet med 14.000 ton. Samtidig skal der etableres mindst ti symbioser mellem virksomheder, hvor restprodukter eller energi fra en virksomhed anvendes som ressource i en anden virksomhed.
Samlet vurderes det, at virksomhederne dermed vil opnå en besparelse på fem procent og en øget konkurrenceevne på to procent.
Vil du vide mere?
Hvis du og din virksomhed vil vide, er du velkommen til at kontakte:
Virksomhed og miljø - Virksomhedsteamet
Holbæk Kommune, Vækst og Bæredygtighed
Mail: virksomhed@holb.dk
Tlf: 72 36 36 36
Læs også folderen: Styrket konkurrenceevne og grønne forretningsmodeller
Du kan få yderligere oplysninger hos:
Projektleder Jette Lillelund
Dansk Symbiose Center
http://www.symbiosecenter.dk
Sidst opdateret
27.08.2018
Ansvarlig redaktør