Spring til indhold

På opdagelse med værktøjskassen

Med nye redskaber i værktøjskassen kan deltagerne fra aktionslæringsforløbet nu gå på opdagelse. Det sker efter første del af forløbet, der blev afholdt mandag den 25. februar.

Det er interesserede borgere, politikere og kommunale medarbejdere, der deltager i aktionslæringsforløbet. Forløbet handler om at lære gennem handling, og derfor er deltagerne selv med til at udføre aktiviteter som observationer og refleksioner.

I følgeskab med aktiviteterne byder forløbet på konkrete værktøjer, som deltagerne kan bruge som en hjælpende hånd til lokaludvikling – både i Knabstrup i og i andre lokalområder.

Fotosafari og interviews

Fotosafari er et af værktøjerne, som kan bruges til at gå på opdagelse i forbindelse med lokaludvikling. På en sådan safari tager man et billede, når man støder på noget relevant. Det kan være fysiske ting, situationer eller mennesker. Derved bliver observationerne og opdagelser konkrete og nemmere at huske.

En anden måde at gå på opdagelse er gennem interviews. Det kan blandt andet gøres som en dybdegående samtale mellem få personer, eller det kan ske i en gruppe, hvor forskellige syn på et tema udforskes.

Voxpop og brugerrejser er andre effektive værktøjer. I en voxpop stilles nysgerrige spørgsmål til mange mennesker, og i en brugerrejse kortlægges en brugers oplevelse over tid. Det kan eksempelvis være et barns cykeltur fra sin skole til Knabstrup Hallen.

Med værktøjskassen i hånden kan deltagerne altså gå på opdagelse i Knabstrup, hvor de kan undersøge byens hemmelighedsfulde skatte.

Flere kasketter og kaffe hos naboen

Der blev kastet lys over flere vigtige pointer ved mandagens forløb. Der blev for eksempel talt om roller. Det kan nemlig være udfordrende at have flere kasketter på i samme projekt, ligesom det er vigtigt at være bevidst om de forskellige roller, der er til stede i et tværgående samarbejde som eksempelvis Knabstrup sætter Kurs.

En anden pointe handlede om, at naboer kan mobilisere naboer, hvilket kommunen ikke kan. Hvis der skal rekrutteres flere ildsjæle til et projekt, kan en borger eksempelvis banke på naboens dør, drikke en kop kaffe og invitere naboen med i projektet. Det er ofte vigtigt, at ejerskabet og drivkraften ligger hos de lokale og ikke ’inde på kommunen’. .

Når der skal skabes projekter, der udvikler lokalområder, handler det altså om at finde den fælles vej og aktivere den kollektive handlekraft.

Det er konsulenthuset Resonans, der står i spidsen for aktionslæringsforløbet, der strækker sig over fem delforløb fra februar til maj. Næste del er 11. marts.

Du kan læse mere om Resonans her, og du kan høre mere om forløbet ved at kontakte Camilla Wikke fra Holbæk Kommune på mail: cawik@holb.dk.

Læse mere om projektet Knabstrup sætter kurs herFeedback

Sidst opdateret

05.03.2021

Ansvarlig redaktør

Christian Fonnesbech-Aagaard