Spring til indhold

Bæredygtige temadage

Der sættes fokus på bæredygtighed over seks temadage, når kampagnen ”Danmark for Målene” kommer til Holbæk. Her kan du på inspirerende og sjove måder få et indblik i, hvordan ændringer i din hverdag kan gøre en forskel.

FN har 17 verdensmål, og dem sætter kampagnen ”Danmark for Målene” fokus på. I løbet af 2019 kommer kampagnen til 48 byer landet over, og Holbæk er en af dem.

Over seks lørdage fra maj til juni er lokale samlingssteder centrum for verdensmålene. Ved hver temadag kan interesserede lære et mål bedre at kende gennem aktiviteter, læring og handling. Der vil også være spændende besøg og aktuelle scenearrangementer.

Du kan læse mere om kampagnen ved at klikke her, og nedenfor kan du læse om temadagene i kommunen.

Lørdag den 18. maj: Genbrug, torvet på Ahlgade i Holbæk

Tid: kl. 10-14
Gæst: Lise Vandborg, Nybyggerne på TV2

Hvis hele verdens befolkning levede som os i Danmark, havde vi brug for 3,5 jordklode for at have ressourcer nok til at dække vores forbrug. Vores forbrug er nemlig meget højt, og det belaster miljøet. Hvis vi højere grad genbruger tøj, materialer og råstoffer, er vi med til at passe bedre på vores klode. Derfor handler første temadag om genbrug.

Du kan sætte alle sanser i spil, og der vil være boder, spil og skattejagt. Du kan møde Karen Thestrup Clausen og andre fra Udvalget for Klima og Miljø, ligesom du senere kan hilse på Lise Vandborg. Hun er tidligere vinder af Nybyggerne på TV 2, og hun giver inspiration til at genbruge både hjemmet og garderoben.

Lørdag den 8. juni: Sundhed, SKVULP-festival på havnen i Holbæk 

Tid: kl. 10-14
Gæst: Jesper Skibby, cykelrytter

Selvom vores sundhedstilstand generelt er blevet bedre gennem tiden, har vi sundhedsmæssige udfordringer på grund af blandt andet luftforurening og livsstil. Derfor er det vigtigt at have fokus på et godt helbred.

Denne temadag handler om sunde vaner, der er gode for dig og for din by, miljøet og verden. Dagen kommer til at handle om kost, livsstil, familieliv, miljøer, byer og ikke mindst cykling - en CO2-neutral, frisk og sund motionsform. 

Lørdag den 29. juni: Emballage, torvet på Ahlgade i Holbæk

Tid: kl. 10-14
Gæst: Katrine Bille, tv-vært

Halvdelen af luftens ilt kommer fra havets alger, og havene opsuger store mængder af den CO2, vi udleder. Havene er altså vigtige, men de er truede - og det er særligt på grund af menneskers adfærd, når det kommer til emballage.

Dagens tema er derfor emballage som ressource. Det vil handle om tilstanden i verdenshavene, brug af emballage, sortering og innovation. Interesserede i alle aldre kan få indblik i, hvordan vi hver især kan hjælpe økosystemet.

Lørdag den 17. august: Fødevarer, torvet på Ahlgade i Holbæk

Tid: kl. 10-14
Gæst: Anne Hjernøe, tv-kok

Der er stor efterspørgsel på fødevarer i den vestlige verden, madspil er et problem, og mennesker sulter andre steder. Et af FN's mål handler derfor om at sikre bæredygtigt brug af naturens ressourcer.

Når temaet er fødevarer, kan du lære, hvordan vi sammen kan gøre en forskel ved at tænke over vores madvaner. Det kan for eksempel være med et indblik i årstidens råvarer og lokalt dyrkede fødevarer.

Lørdag den 7. september: Natur, Skarridssøgade i Jyderup

Tid: kl. 10-14
Gæst: Jesper Theilgaard, klimaekspert

I fællesskab kan vi gøre en indsats for at bremse klimaforandringerne. Vi kan nemlig nedbringe vores CO2-udslip og beskytte naturen, der er en enorm vigtig faktor for CO2-regnskabet. 

Til denne temadag bliver der sat fokus på naturens afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer. Eksempelvis vil flere træer i haver, parker, byer og skovområder ikke bare pynte i landskabet - det vil være til gavn for klodens klima og miljø.

Lørdag den 28. september: Energi, foran SuperBrugsen, Vestergade 70 i Tølløse

Tid: kl. 10-14
Gæst: Søren Dahl, radiovært

I nogle dele af verden bruges der stadig kul og olie som energiform, mens der i andre dele af verden udledes store mængder CO2 ved at lave mad over åben ild. Det giver udfordringer på verdensplan, men områder som vedvarende energi, krav til forsyningsselskaber og LED-belysning kan have store positive effekter.

Sidste temadag handler om energi, og du kan få et indblik i gode idéer til energibesparelser i hjemmet, på farten og i byen. Feedback

Sidst opdateret

18.09.2019

Ansvarlig redaktør

Marie Jørgensen