Spring til indhold

Maglesø

Landskabet ved Maglesø og syd for Maglesø mod landsbyen Brorfelde har så mange og tæt beliggende bakker, at det har givet inspiration til udtrykket "de vestsjællandske alper"

Maglesø ligger dybt indfattet mellem stejle bakker, og ligheden med en bjergsø trænger sig ind på den besøgende, der fra landevejen kigger ned over Maglesø.

Fra parkeringspladsen fører en stejl sti ned til bredden, og turen rundt om søen er på ca. 2 km.

"De vestsjællandske alper"

"De vestsjællandske alper" er et enestående naturområde, som er udpeget som nationalt geologisk interesseområde.

Det blev formet under afslutningen af sidste istid for omkring 15.000 år siden.

Gradvis smeltede den kilometertykke gletcher væk fra Brorfeldeområdet, og under sin tilbagetrækning østpå efterlod den gigantiske klumper af is; dødisen. Smeltevand fra den vigende modergletcher aflejrede vældige mængder af sten, grus og sand rundt om dødisen i lag på op til 100 meters tykkelse.

Da klumperne af dødis smeltede bort, stod hullerne efter dem tilbage som et negativ i gruset. Positivet var de mange bakker, som vi i dag ser i området. Grusbakkerne er flade på toppen og kaldes for plateaubakker. Maglesø ligger i bunden af et stort dødishul omgivet af plateaubakker.

Du kan læse mere om Maglesø-området på hjemmesiden Danske Bjerge.

Gå til Danske Bjerge

Mørkemose Bjerg

Et par hundrede meter vest for parkeringspladsen ved Maglesø - på den anden side af vejen - er afmærket en sti til Mørkemose Bjerg.

Det er med sine 105 m.o.h. (meter over havets overflade) det højeste punkt i landskabet ved Maglesø.

Fra Mørkemose Bjerg er der i klart vejr udsigt over Odsherred, og bjergene ved Nekseløbugten kan skimtes i det fjerne.

Et geodætisk målepunkt

På toppen af Mørkemose Bjerg er der et geodætisk målepunkt (GM) fra 1832 med inskriptionen: "Denne Sten og Grunden om den i 5 m Afstand er fredet. Navnlig forbydes det at tænde ild paa eller ved den."

Der er ca. 331 geodætiske målepunkter i Danmark, og de indgår som faste punkter i et net af trekanter, der benyttes til opmåling af landet og efterfølgende korttegning.

Du kan læse mere om de geodætiske målepunkter på hjemmesiden Sammenslutningen af Danske Postamentsøgere

Der er lavet en særlig folder om Maglesø, Grøntved Sø og Grøntved Overdrev, som kan fås ved henvendelse på VisitHolbæk (Holbæk Turistbureau).Feedback

Sidst opdateret

09.06.2021

Ansvarlig redaktør

Runa Cecilie Lund Sørensen

Maglesø - Helhedsplan

Der er udarbejdet to plejeplaner for området omkring Maglesø. De skal være med til at bevare naturen og sikre adgangen til stier og udsigter i det storslåede istidslandskab.
Læs mere om plejeplanerne for Maglesø her.