Udby Vig

EU-Habitatsområde og fredning i 1998
Vigen, det lavvandede område mellem Hønsehals Skov og Bognæs Skov, er ikke fredet, men ellers er næsten hele området omfattet af en fredning fra 1998.
Fredningen har til formål:
at sikre områdets engarealer, at sikre at hele området forbliver åbent, at give mulighed for, at områdets naturhistoriske herunder botaniske, geologiske og landskabelige værdier vedligeholdes og forbedres, og at give offentligheden mulighed for landskabelige og naturmæssige oplevelser af det fredede område
Sjældne planter og fredede orkidéer
Udby Vig, der udgør knap en tredjedel af hele området, ligger i læ beskyttet mod kraftig bølgegang og rummer derfor veludviklede plante- og dyresamfund på lavt vand.
På engene findes landets talrigeste bestand af den rødlistede orkidé Langakset Trådspore, som har meget få voksesteder i Danmark.
Den meget sjældne og ligeledes rødlistede orkidéart Hvidgul Gøgeurt vokser også i området.
I området omkring Udby Vig findes der også flere andre orkidéarter og sjældnere arter som Eng-Troldurt, Vibefedt og Leverurt, og plantesamfundene domineres af Butblomstret Siv over store strækninger.
Levested for sjælden snegl
Den sjældne Sumpvindelsnegl er fundet ud for Minkemark i 2005. Du kan læse mere om Sumpvindelsneglen på Naturstyrelsens hjemmeside.
Sådan finder du Udby Vig
Fra Løserup på Tuse Næs fører en markvej, Hønsehalsvej, op til p-pladsen ved Hønsehalsskoven.
Inden skovbrynet kan udsigten over Udby Vig nydes på din højre side.
Sidst opdateret
05.03.2021
Ansvarlig redaktør