Der var altid trygt, roligt og masser af børn at lege med i parcelhuskvarteret, hvor den i dag 26-årige Lasse Winther Andersen havde hjemme de første mange år af sit liv. Kvarteret ligger i Lille Grandløse lige udenfor Holbæk, hvor Lasse boede med sine forældre og sine to søskende.
”Min opvækst var i nogle gode rammer. Mine forældre har altid været meget nede på jorden og givet en masse oplevelser. Det har betydet meget for dem at vise verden til mine søskende og mig, så vi har rejst meget. De prioriterede deres penge på ture og aktiviteter”, fortæller Lasse.
Daginstitutionen Birkevænget boblede også af tryghed og gode oplevelser, men tiden for skolestart nærmede sig. Lasses forældre var bekymrede for, om det ville føre mobning med sig. Deres yngste søn er nemlig født med en for kort lårbensknogle på sit højre ben. Det betyder, at benet er væsentligt kortere end det venstre. Siden han var 1,5 år, har han haft protese. Selv kunne Lasse også mærke nervøsitet over at begynde en ny tid som elev i 0. klasse på Andreasskolen.
Jeg vidste, at David fra mit nabolag skulle starte i samme klasse. Jeg var i tvivl, om han kunne huske og genkende mig fra vejen, men det kunne han heldigvis
”Jeg var genert, men jeg vidste, at David fra mit nabolag skulle starte i samme klasse. Jeg var i tvivl, om han kunne huske og genkende mig fra vejen, men det kunne han heldigvis. Det gav mig en sikkerhed, og min nervøsitet forsvandt hurtigt. Skolen var et trygt sted med engagerede lærere, og der blev taget hånd om eventuelle udfordringer”, fortæller Lasse og mindes én særlig klasselærer.
Det er en lærer, der bankede i bordet, når det gjaldt, og som så de enkelte elevers potentialer, hvad end det var. Lasse husker ham som en rollemodel, der trak sine i elever i den rigtige retning og ville dem alt det bedste. Læreren troede på sine elever, og så har han altid fulgt med i Lasses sportspræstationer fra sidelinjen.
Fra skoletiden tænker Lasse også tilbage på sine klassekammerater med et smil på læben. Handicappet og protesen har aldrig været et problem i forhold til venner, og derfor har han altid haft en stor omgangskreds. Det er også kammeraterne fra svømmeklubben, der har givet Lasse kælenavnet ”Pirat”, som han har taget til sig og bruger på eksempelvis sociale medier med et glimt i øjet.
I vandet med shorts og t-shirt
Kun 3 måneder gammel bevægede Lasse sig rundt i svømmehallens fyldte bassiner med sine forældre. Her kunne kroppen kompensere for de fysiske udfordringer, som Lasses sygdom førte med sig, og siden da har svømning været et omdrejningspunkt i hans liv.
Jeg var vildt nervøs og skyndte mig, så jeg hoppede i vandet med shorts, t-shirt og protese på. Heldigvis fik jeg hjælp til tørt tøj, og det var en super god træner.
Træning, lejre og adskillige konkurrencer er på cv’et – hver og en er mindeværdig. Den første seriøse prøve foregik i 2004 med et talenthold. Vel at mærke ikke et talenthold for paraatleter, men for alle.
”Jeg var 10 år. Det var første gang jeg skulle prøve, om elitehold var noget for mig. Vi var flere unge svømmere, nogle var større og bedre end mig. Jeg var vildt nervøs og skyndte mig, så jeg hoppede i vandet med shorts, t-shirt og protese på. Heldigvis fik jeg hjælp til tørt tøj, og det var en super god træner. Senere samme dag kom jeg i vandet igen, og inden længe svømmede jeg 3 dage om ugen”, fortæller Lasse.
Med den nye hverdag gik han fra at lære at svømme til at træne svømning på velstruktureret eliteniveau. Det var ikke længere motion, der var omdrejningspunktet. Pludselig svømmede han både i Holbæks svømmeklub og på Talentholdets 1. hold.
”Jo mere tid jeg brugte på svømning, jo flere gulerødder var der. Træningslejr i Kolding blev skiftet ud med lejr på Lanzarote, ligesom lokale stævner blev skiftet ud med mesterskaber. Noget af det fedeste var til et Sjællandsmesterskab i Butterfly, hvor jeg kommer på podiet. Flere unge var utilfredse med at være blevet slået af en med protese, men jeg kunne netop konkurrere med de bedste og vinde. Det var nok en øjenåbner for dem, og det tror jeg, det er for mange”, siger Lasse.
Han oplever, at det kan være svært at ændre en grundlæggende holdning om, at handicapidræt ikke kan være elitesport, selvom sportsudøverne kan konkurrere på lige fod. Parasvømning er først for nylig kommet under svømmeunionen, og det er et skridt i en ny retning. Samtidig sendes mere parasport i tv, og paraatleter bruges i reklamer. Det er med til at skubbe til mindsettet, forklarer Lasse.
Armene rystede, da brillerne skulle på
Hele to gange har svømmeren fra Holbæk repræsenteret Danmark til De Paralympiske Lege (PL).
Sportspsykologer havde forberedt os alle på, hvordan vi skulle gøre, og hvad vi skulle fokusere på. Men så kommer jeg ind under tunnelen og ud på den anden side. Her er masser af larm og et hav af mennesker. Mine arme rystede, da jeg skulle have svømmebrillerne på
Første gang var i London i 2012, hvor Lasse gik fra at have svømmet foran maksimalt 3000 tilskuere til, at der var over 17.000 på stadion. Fire års intensiv træning kulminerede til den helt særlige begivenhed.
”Sportspsykologer havde forberedt os alle på, hvordan vi skulle gøre, og hvad vi skulle fokusere på. Men så kommer jeg ind under tunnelen og ud på den anden side. Her er masser af larm og et hav af mennesker. Mine arme rystede, da jeg skulle have svømmebrillerne på, men sikke en kæmpe oplevelse”, mindes Lasse.
Når han er under vandet, tænker han ikke så meget. Han har lagt en plan på forhånd, forsøger at dulme sine nerver inden springet og svømmer så igennem på baggrund af al sin træning. Refleksioner og tanker får ikke frit spil under overfladen, og derfor husker Lasse ikke meget specifikt fra alle svømmetagene, men hele oplevelsen med PL beskriver han som fantastisk. Der er en helt særlig stemning, hvor alle er glade og udstråler, at de lever og ånder for deres sport.
I 2016 kom Lasse med til PL i Rio de Janeiro på et hængende hår. Telefonen ringede midt i sommerferien, og svømmeren blev spurgt, hvor meget han egentlig havde lavet, siden han gik på ferie. Rusland var blevet udelukket fra at deltage, og det åbnede op for, at Lasse kunne få en plads på holdet. Så i september gik turen til Sydamerika. Det føltes underligt for ham, for der havde ikke været tid med træningslejr som fire år forinden. Alligevel var det en spændende oplevelse, hvor Lasse også fik indblik i andet end sport.
”Brasilianerne er helt anderledes – enten virkelig glade eller virkelig sure, og det gjaldt både på gaderne og på stadion. Til åbningsceremonien holdt borgmesteren tale, og publikum buhede højlydt, fordi de var utilfredse over de mange penge, der var brugt på sportsbegivenheden. Samtidig var de enormt glade på atleternes vegne og heppede på os”, fortæller Lasse.
På turen til Rio de Janeiro fik han også tid til at agere turist. Her gik han gennem favelaer, tog dukkerter i bølgerne på Ipanema, nød læskende caipirinhas og vandrede til kristusstatuen på det høje bjerg Corcovado. Efter turen tog Lasse hjem til reception i Danmark og havde kufferten fyldt med flere oplevelser og mere sammenhold med sportskollegerne.
1.F på Stenhus
Ved siden af teenageårenes svømmetag i klubber og til konkurrencer begyndte Lasse i 2010 i 1. F på Stenhus Gymnasium. Det var en helt ny tid på mange måder. Med en fordeling på 4 drenge og 24 piger oplevede Lasse at være i undertal, og det krævede en tilpasning. I 1. F var der nemlig ingen nåde overfor drengehørm fra pigernes side. Lasse og de øvrige drenge lærte derfor hurtigt at holde en god tone og skabe en ordentlig stemning.
Jeg havde muligheden for at tage gymnasiet på 4 år, men jeg ville gerne følge den samme klasse, så jeg fik min studentereksamen på 3 år.
Klassens linje havde et særligt fokus på engelsk, samfundsfag og psykologi, og der var lektier i alle fag. Gymnasietiden var ikke helt ligetil for den unge mand, der dyrkede sport på eliteplan.
”Jeg var på Team Danmark, så der var tit træning eller stævner i udlandet. Det betød, at jeg var meget væk. Jeg havde muligheden for at tage gymnasiet på 4 år, men jeg ville gerne følge den samme klasse, så jeg fik min studentereksamen på 3 år. Det var hårdt, og nogle lærere og medstuderende syntes måske, det var irriterende. Men jeg klarede det med ekstra undervisning og en study buddy, der hjalp med noter og lignende”, fortæller Lasse.
Med studentereksamenen i hånden og en overstået, velfortjent sommerferiefejring startede et nyt kapitel. Med et ønske om mere variation i sportens verden kastede Lasse sig ud i triatlon. Der var fuld skrue på svømning, cykling og løb i 3,5 år, og samtidig vikarierede Lasse som underviser på Absalonskolen. Da han fik den uventede kvoteplads til PL i 2016 i svømning, slukkede han for triatlon.
”Efter Rio svømmede jeg stadig, men jeg droslede ned til fem gange om ugen. Jeg havde brug for mere frihed, så jeg stoppede i Team Danmark og droppede ud af elitesport. Derefter har jeg løbet halvmaraton, dyrket cross fit og klatret”, fortæller Lasse.
”Man er nede på jorden herude”
Til jul kan Lasse fejre 4-års jubilæum i sin egen klinik. Han tilbyder professionel sportsmassage, som bunder i hans viden om og interesse i menneskekroppen. Erfaringerne fra tiden som elitesportsudøver kan med fordel bruges, når klienter kommer med anspændthed, ømhed og skavanker.
Klinikken ligger på Blegstræde i Holbæk, og Lasse nyder både at arbejde og bo i Holbæk, som kan noget helt særligt.
”Holbæk er en dejlig by. Den har en god størrelse, flot natur, og tingene går stille og roligt. Man er nede på jorden herude i provinsen, og det kan jeg godt lide. Folk har mere tid til hinanden. Her bliver jeg boende”, fastslår Lasse.
Selvom hjemme er bedst, sætter Lasse stor pris på at rejse, fordi han ligesom sine forældre prioriterer oplevelser. Sidste rejse var en sommerhustur til Tyskland, hvilket var en erstatning for flere COVID-19 relaterede aflyste rejser. Måske kan Lasse i fremtiden tage på den planlagte tur til Rom med sin kæreste og besøge Ukraine med sin bror.
I mellemtiden vil Lasse bruge noget af sin fritid på paddeltennis, gåture langs fjorden, og på at hænge ud med sine venner – heriblandt barndomsvennen David. Og hvis han vil drømme sig tilbage til Ipanema, nyder han en iskold caipirinha.
Tider
- 100 m butterfly: 57.88 sek.
- 5 km løb: 18.55 min.
- 1/2 maraton: 1.37.40 t.
- Sprint distance triatlon: 1 t. og 4 min. (750 m svøm, 20 km cykling og 5 km løb)