Spring til indhold

Sneflokke kommer vrimlende

Borgere på Tuse Næs meldte om store mængder sne onsdag aften den 15. januar 2021. Hvem rydder egentlig sneen på veje og stier, og gør det sikkert for dig og mig at færdes i trafikken?
15.01.2021

Onsdag den 13. januar 2021 faldt sneen stille og roligt om eftermiddagen. Om aftenen var det dog mere voldsomt: Store mængder at sne væltede ned fra himlen i store dele af Holbæk Kommune. Også på Tuse Næs. I dag - fredag den 15. januar - er det bidende koldt og veje, stier og fortove kan være isglatte.

Jeg bor i Holbæk, og onsdag aften så jeg de første maskiner på vejene. Og det var inden snevejret for alvor havde slået sig løs. ”Det er hurtigt, de er ude”, tænkte jeg. Men der kan jo ikke være en kommunalt ansat på hvert gadehjørne til at rydde sneen – så hvordan fungerer det egentlig?

Jeg har ringet til Troels for at blive klogere.

"Det er altså en stor kommune!”

Troels Larsen, teamleder i Kommunal Drift i Vækst og Bæredygtighed, fortæller mig, at hele vejnettet i Holbæk Kommune er inddelt i forskellige kategorier, så medarbejderne ved, hvilke veje og stier, de skal rydde først. For når sneen først daler, kan det være svært at følge med:

”Udfordringen er, at når det sner over det hele, så er Holbæk Kommune altså en stor kommune! Mange mennesker har en forventning om, at når de eksempelvis skal aflevere børnene tidligt om morgenen i børnehaven, så er alt bare ryddet. Men vi kan ikke være alle steder på én gang, så øvelsen er at få gjort det så hurtigt som muligt”, fortæller Troels og siger, at nogle ansatte i Kommunal Drift arbejder i ”vinterberedskabet”. Det betyder, de står klar til at arbejde om natten for at rydde sne og salte vejene, så det er sikkert for dig og mig at færdes i trafikken. Onsdag var alle mand på gaden kl. 20, og de arbejdede til ud på natten for at rydde sneen væk og salte vejene.

Vintervagten sørger for salt

Hvem vurderer så, hvornår det sner nok til, at der skal ryddes sne og spredes salt på vejene?

Det gør vintervagten. Troels er selv en del af vintervagten. Så han holder øje med vejret døgnet rundt for at kunne salte præventivt på de store og mest trafikerede veje. Disse veje har en kritisk betydning for samfundets infrastruktur. Derfor er det vigtigt, de ikke er glatte.

” Ud fra alle de informationer vi får fra vores avancerede vejrsystemer – i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut og Vejdirektoratet – er det en vurderingssag. Det kan være svært at vurdere, for vejret kan være lumskt”, fortæller han og siger, at kommunen for nyligt har indkøbt ni nye saltspredere, der er langt mere effektive, fordi de kan rumme mere salt og fordele det mere præcist på vejene.

”Vi vil gerne være en grøn kommune og salte så lidt som muligt, og det har de nye maskiner hjulpet med – men det må ALDRIG være på bekostning af trafiksikkerheden. Når der skal saltes, skal der saltes”, siger Troels med en rolig alvor i stemmen, der får mig til at føle mig helt tryg.

Du kan læse mere om snerydning og saltning her, hvor du bl.a. kan følge med i snerydningen og saltning via et kort.

 

Denne artikel er skrevet af kommunikationskonsulent Feline Nørgaard Badstue (feba@holb.dk), og er en del af nyhedsprojektet, der kører fra januar 2020 til december 2021. Du kan læse mere om nyhedsprojektet her.



Feedback

Sidst opdateret

30.11.2021

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin