Grønne børn på oplevelsesjagt

31-08-2020

Istidsruten byder på smuk natur og spændende oplevelser. Det står en masse lokale aktører for, og heriblandt er den lokale forening Grønne Børn og Børnefamilier, der tilbyder oplevelsesjagt i naturen.

31.08.2020

Istidsruten byder på smuk natur og spændende oplevelser. Det står en masse lokale aktører for, og heriblandt er den lokale forening Grønne Børn og Børnefamilier, der tilbyder oplevelsesjagt i naturen.

Langs den nyåbnede Istidsrute finder du både skøn natur, oplevelsescentre og en lang række aktører, der sørger for alt fra mad og overnatningsmuligheder til cykeludlejning og sjove aktiviteter. I den sidste kategori er blandt andre nonprofit-foreningen Grønne Børn og Børnefamilier, der har base i Jyderup.

En ung entreprenør med navnet Karl Emil tænkte på et tidspunkt, at der var brug for flere naturaktiviteter i børnehøjde i lokalområdet. Karl Emil er den unge 5. klasse-elev, der er idémanden bag Grønne Børn og Børnefamilier. Foreningen vil arrangere såkaldt geohunting rundt om Skarresøen for skolebørn på hans egen alder.

Idéen er allerede testet på en række familier, der hen over påsken var på bil-, cykel- og gåtur 15 km rundt om søen. Geohunting-delen gik ud på, at hver gruppe modtog en pakke med 15 konvolutter. Heri var der sjove opgaver og informationer om området, og det sendte deltagerne videre rundt i det naturskønne område.

Analoge naturoplevelser for alle

Hos Grønne Børn og Børnefamilier er der meget fokus på naturen, bæredygtighed og på, at oplevelsen med Geohunting skal være analog. Det betyder uden telefoner og apps. Og det er et bevidst valg, Karl Emil har truffet. Han går nemlig meget op i den slags, og han ønsker, at alle kan deltage i oplevelsen – både forældre, bedsteforældre, unge og børn på hans egen alder.

Oplevelsen er kun i testfasen, men målet er, at alle en dag skal kunne gå på jagt. Foreningen ønsker derfor også at sælge disse kits til Geohunting igennem Jyderup Præstegård, som Karl Emils forældre ejer. Indtjeningen vil gå til foreningens relative lave driftsomkostninger, men inden da er fokus på at arrangere Geohunting-ture for skoleklasser.

Det sker først og fremmest som en del af en konkurrence, hvor én klasse fra hver af de fem kommuner, der er en del af Istidsruten, har mulighed for at vinde en tur. Aktiviteter som disse ture passer godt ind i de fremtidige planer for Istidsruten, der i løbet af det næste års tid får mere at tilbyde skoleklasser.

Istidsruten er åben for alle

Istidsruten blev indviet virtuelt den 27. juni, hvor det var muligt at se med på den tilhørende officielle facebookside. Her kunne man både se kulturminister Joy Mogensen præsentere cykel- og oplevelsesruten samt få en video-forsmag på de fem etaper og de mange oplevelser, der findes undervejs.

Det inkluderer både samarbejdspartnere som Brorfelde Observatorium, Sagnlandet Lejre og Geopark Odsherred, men der vil fremover også komme flere lokale seværdigheder og oplevelser langs ruten - såsom Grønne Børn og Børnefamiliers Geohunting-ture. De tilgængelige oplevelser kan findes på Istidsrutens hjemmeside og i den officielle app.

Holbæk Kommune er én af i alt fem kommuner, der har samarbejdet om Istidsruten. Kommunerne i Odsherred, Kalundborg, Lejre og Sorø har således også været med til at give liv til naturoplevelsen sammen med i alt seks oplevelsescentre, Nordea-fonden og LAG-Midt-Nordvestsjælland. Istidsruten blev åbnet i år, og arbejdet med projektet fortsætter frem til sommeren 2021.

Senest opdateret 16-06-2021