28.10.2021
Holbæk Kommune fortsætter sit grønne arbejde med at nedbringe udledningen af CO2, og regnskabet viser, at fokusområderne og investeringerne har den ønskede effekt. Det glæder John Harpøth, der er viceborgmester og formand for Udvalget for Klima og Miljø:
”Klimaet har et stærkt fokus i Holbæk Kommune, og derfor arbejder med løsninger, der sænker vores CO2-aftryk. Årets resultat for 2020 viser, at vi de senere år har fokus på de rigtige indsatsområder, der har resulteret i en reduktion af CO2-udledningen,” fortæller John Harpøth, som dog tilføjer, at regnskabet for 2020 er forbundet med en vis usikkerhed:
”2020 har på mange måder været et anderledes år på grund af COVID-19 pandemien. Mange af de kommunale bygninger har været lukket delvist ned, og vi har haft færre biler på vejene. Det er selvfølgelig en medårsag til, at CO2-udledningen har været særlig lav i 2020.”
Ambitiøs målsætning
Holbæk Kommune vil være blandt de kommuner i landet, som har den laveste udledning af klimagasser. Kommunalbestyrelsen har tidligere besluttet at lægge sig på linje med det nationale reduktionsmål: CO2-udledningen skal reduceres med 70 % frem mod 2030 ift. udledningen i 1990.
”Vi skal tage ansvar for en grøn og bæredygtig udvikling i Holbæk Kommune, og det står højt på dagsordenen. Fremadrettet vil der stadig blive fokuseret på konvertering af varmeforsyning til mere bæredygtige løsninger. Gaskedler og oliefyr udskiftes med varmepumpeløsninger, hvilket vil give en mærkbar besparelse. Vores gadebelysning i kommunen er skruet op for at øge trafiksikkerheden, men al gadebelysning er ved at blive konverteret til energieffektive LED-pærer. Samtidig er vi her i efteråret begyndt at udskifte vores 300 fossildrevne personbiler, primært diesel, til elbiler. Det vil øge vores elforbrug, men på bundlinjen giver det stadig en stor besparelse på CO2-udledningen. Foreløbigt har vi udskiftet godt 40 af personbilerne og fået fire ladvarevogne, der kører på el, i Drift og Vedligehold. Bilerne er udstyret med gps-tracker, så bilerne i fremtiden kan udnyttes optimalt og den store bilpark kan reduceres. Så det ser fortsat positivt ud for at kunne bidrage til klimamålene i de kommende år,” fortæller John Harpøth.
Sidste grønne regnskab som vi kender det
Holbæk Kommune har siden 2009 været Klimakommune i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening. Målet er at reducere den årlige udledning af drivhusgasser med 3 procent frem til og med 2025. For at kunne følge udviklingen i Holbæk Kommunes CO2-udledning har der årligt været udarbejdet et CO2-regnskab. Regnskabet afspejler kommunen som selvstændig virksomhed og dermed ikke som et geografisk afgrænset område. CO2-udledningen fra private husholdninger, erhvervsvirksomheder mm. indgår derfor ikke i opgørelsen.
Danmarks Naturfredningsforening har valgt at give klimakommune-stafetten videre til DK2020-klimasamarbejdet mellem Kommunernes Landsforening, regionerne, Concito og Realdania. Dermed er dette sidste regnskab, der leveres til Klimakommune-samarbejdet.
Fremover vil det grønne regnskab opgøres i sammenhæng med opfølgningerne på den samlede klimaplan for Holbæk Kommune.
Se 'Det grønne regnskab for 2020'