26.09.2022
64% af opvarmningen i Holbæk Kommune er baseret på olie eller naturgas. For at opnå Holbæk Kommunes ambition om 70% CO2-reduktion i 2030 samt ambitionerne i DK2020-samarbejdet om CO2-neutralitet i 2050 vil en betydelig del af borgerne i Holbæk Kommune skulle ændre opvarmningsform indenfor de næste 10 år. Dette kan ske ved at skifte til grøn individuel opvarmning eller grøn fjernvarme.
”I øjeblikket er der stor usikkerhed og bekymring omkring de stigende energipriser. Samtidig opvarmes en stor del af boligerne i Holbæk Kommune af olie eller naturgas. Derfor er det så vigtigt, at vi får udrullet fjernvarme, hvor det er muligt, så flere borgere, boligforeninger og virksomheder kan konvertere fra naturgas og olie til miljøvenlig fjernvarme,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune. Hun tilføjer, at der både kigges på en mulig rørføring fra de store industrivirksomheder i Kalundborg til Holbæk Kommune og en undersøgelse af geotermisk energi (vand fra jordens undergrund, der kan udnyttes til fjernvarme) som to forsyningskilder, der kan sikre fjernvarme. Det er dog ikke noget, der kan etableres på kort sigt.
Gasforbruget til opvarmning i Holbæk by står alene for 67% af det samlede forbrug af gas i kommunen. Så ved at skifte til fjernvarme i Holbæk by er det muligt opnå en stor CO2-reduktion. Der er også gode muligheder for at udvide det eksisterende fjernvarmenet i Jyderup, Store Merløse og Mørkøv. Derudover foreslås der i varmeplanen at kigge nærmere på en mulig nyetablering af fjernvarme i Svinninge og Tølløse. Men det kræver rent lovmæssigt, at fjernvarme er den mest samfundsøkonomiske løsning.
Hvad med de andre byer?
Den strategiske varmeplan udstikker rammerne og præsenterer de overvejelser, som Holbæk Kommune har gjort sig om den kollektive forsyning, og hvilke relevante alternativer til olie- og gasfyr, der kan være i form af fjernvarme, varmepumpe, jordvarme eller andre alternativer.
”Vi har længe arbejdet med varmeforsyningen som en vigtig del af den grønne omstilling. Varmeplanen giver et fingerpeg om, hvor der med fordel kan etableres fjernvarme. Og altså også, hvor man som boligejer formentlig vil skulle kigge efter en individuel opvarmningsløsning, for eksempel varmepumper. Der er også den mulighed, at mindre bysamfund selv kan etablere kollektive energiløsninger, som dog kræver, at borgerne lokalt går sammen om denne løsningsmodel. For at understøtte den indsats og udrulningen af varmeplanen er der derfor i Budgetaftalen for 2023-26 foreslået, at der afsættes midler til at ansætte flere medarbejdere på området,” fortæller Karen Thestrup Clausen, der er formand for Udvalget for Klima, Miljø og Natur. Hun påpeger samtidig, at varmeplanen ikke beskriver, hvornår der kan komme fjernvarme.
Alle landets kommuner skal inden udgangen af året have tilsendt information om, hvilke muligheder der er for boligejerne til skifte naturgassen ud.
Informationsside om fremtidens varmeforsyning
Læs den strategiske varmeplan
Informationsside om fjernvarme (FORS' hjemmeside)