Disse personer anbefales vaccination mod influenza og covid-19

07sep

Sundhedsstyrelsen er kommet med anbefalinger til, hvilke befolkningsgrupper der bør lade sig vaccinere mod influenza og covid-19.

Fra den 1. oktober kan alle, der er fyldt 65 år, blive vaccineret mod influenza og covid-19. Desuden kan yngre personer, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, blive vaccineret mod begge sygdomme. Børn i alderen 2-6 år kan ligesom de sidste par år blive vaccineret mod influenza. Den vaccine gives som en næsespray.

Efteråret står for døren, og Sundhedsstyrelsen forventer, at smitten med både influenza og covid-19 vil blusse op i løbet af efteråret og vinteren. Derfor kan personer i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19 nu blive vaccineret. Risikoen for alvorlig sygdom med influenza og covid-19 stiger med alderen. Derfor bliver alle på 65 år og derover tilbudt gratis vaccination mod begge sygdomme.

Langt de fleste yngre personer får et mildt forløb, hvis de får influenza eller covid-19. Der er dog en række sygdomme og tilstande som øger risikoen for at få et alvorligt sygdomsforløb med influenza og covid-19, fx kronisk lungesygdom, svært nedsat immunforsvar eller graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bliver vaccineret, hvis man er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Erfaringen fra de seneste år viser, at det er de samme målgrupper, der er i risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19. Derfor er det de samme risikogrupper, som anbefales vaccination mod både influenza og covid-19. Man kan få begge vacciner samtidig.

Børn i alderen 2-6 år kan også i år blive vaccineret mod influenza. Vaccination mindsker risikoen for, at børn bliver syge af influenza, og den gives med et pust i hvert næsebor.

Sådan bestiller du tid til vaccination

Hvis du er 65 år eller derover, vil man i løbet af de næste uger modtage en invitation i Digital Post. Hvis du er fritaget for Digital Post, modtager du en invitation med posten. Når du modtager sin invitation, kan du bestille en tid til sin vaccination på www.vacciner.dk. Du kan blive vaccineret frem til den 15. januar 2024.

Forældre til børn i alderen 2-6 år vil også i løbet af de næste par uger modtage en invitation i Digital Post, hvorefter I kan bestille tid på www.vacciner.dk.

Hvis du er under 65 år og anbefales vaccination, fordi du er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af visse kroniske sygdom, vil du ikke modtage en invitation. Dun skal i stedet gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor du fra den 20. september har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring. Hvis du er i tvivl, om du er omfattet af vaccinationstilbuddet, kan du læse mere på www.vacciner.dk eller på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Selve vaccinationerne kommer til at foregå på regionale vaccinationssteder og på apoteker over hele landet. Placering og åbningstid for de regionale vaccinationssteder bliver meldt ud på vacciner.dk, hvor det også vil være muligt at se, hvilke apoteker der tilbyder vaccination.

Senest opdateret 16-04-2024