Budgetaftale: Prioritering af børn og udvikling

20-09-2024

En samlet kommunalbestyrelse stiller sig bag en aftale om Budget 2025-2028. Aftalen betyder blandt andet penge til skole- og børneområdet samt udvikling og kultur i lokalområderne.

Fra venstre: Karen Thestrup Clausen (Enhedslisten), Emrah Tuncer (Radikale Venstre), John Harpøth (Ny Holbæk), Christina Krzyrosiak Hansen (Socialdemokratiet), Kurt Næsted (Det Konservative Folkeparti), Camilla Hove Lund (Venstre) og Jesper Hartøft (Socialistisk Folkeparti). På billedet mangler Søren Stavnskær (uden parti).

Der er nu landet en aftale om Budget 2025-2028.

Aftalen indeholder blandt andet et løft til skole- og børneområdet, ekstra penge til plejecentrene og en bibeholdelse af serviceniveauet på socialområdet samt penge til ekstra sagsbehandlere på børnespecialområdet. Herudover får flere borgere kultur- og fritidsmuligheder – ikke mindst i lokalområderne. Politikerne bag aftalen går desuden efter et stort anlægsbudget, der kan imødekomme den befolkningstilvækst, som Holbæk Kommune oplever i disse år.

”Der er mange gode elementer i aftalen, og jeg vil gerne takke alle partier, lister og medlemmer for at gå konstruktivt ind i forhandlingerne. Personligt er jeg særligt glad for den stærke prioritering af børnene. Med aftalen løfter vi skoleområdet med 6,3 millioner. Vi ønsker en mere rummelig skole, og pengene kan for eksempel gå til flere voksne eller færre børn i klasserne. Samtidig fjerner vi den planlagte rammebesparelse på området. Sammenlagt giver det mærkbart og nødvendigt løft til skolerne. Herudover lægger vi sporene ud for de næste års udvikling i vores daginstitutioner. Vi vil spørge forældrene, hvad der er brug for på området. Svarene skal indgå i næste års budgetforhandlinger,” siger borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Det er en samlet kommunalbestyrelse, der står bag budgetaftalen for 2025-2028. Det vil sige Socialdemokratiet, De Radikale, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, Søren Stavnskær og Ny Holbæk.

Kommunalbestyrelsen 2. behandler og godkender endeligt budgettet den 9. oktober.

Nedslag i budgetaftalen

Styrket ældrepleje

  • Flere midler til plejecentrene for at imødekomme stigende plejebehov og forbedre livskvaliteten for ældre borgere. Der etableres desuden en kulturel ældrerygsæk for demensramte på plejecentre.

Løft af Folkeskolerne

  • Der tilføres 6,3 mio. kr. årligt til folkeskolerne for at sikre bedre rammer for undervisning, herunder flere voksne og mindre klasser. Planlagte rammebesparelser på skoleområdet annulleres.

Socialområdet

  • Området tilføres yderligere 54,7 mio. kr. fra 2025 for at fastholde serviceniveauet. Herudover er der penge til fire ekstra sagsbehandlere på børnespecialområdet. Også sidste år blev der ansat ekstra sagsbehandlere på dette område. Sammenlagt er det en investering i færre sager for de ansatte og dermed en bedre trivsel for de berørte børn. Planlagte besparelser på senhjerneskadeområdet og lukkeuger i klubben på CSU annulleres.

Bedre Rammer for Daginstitutionerne

  • Kommunen vil gøre det lettere for børnefamilier ved at skabe mere fleksibilitet i dagtilbuddene. Der afsættes 150.000 kr. til en undersøgelse af behovene, som kan føre til nye initiativer fra næste års budget. Der afsættes 1,5 mio. kr. årligt fra 2025 til at løfte initiativer fra undersøgelsen og forbedre kvaliteten i daginstitutionerne. Desuden annulleres planlagte besparelser på dagtilbudsområdet.

Trafiksikkerhed

  • Trafiksikkerheden styrkes med yderligere 1,5 mio. årligt. Cykelstien i Søstrup prioriteres med 10 mio. kr. i 2025.

Anlæg

  • 240 mio. kr. afsættes til anlægsprojekter, der blandt andet omfatter kapacitetsudvidelser inden for børnepasning, skoler og plejecentre. Der investeres desuden i nye faciliteter og forbedringer af byens rum.

Kultur og Fritid

  • Der er fokus på at skabe bedre rammer for fritidslivet, herunder overdækning af petanquebaner i sportsbyen og padelbaner i Tuse, en sti på fælleden, der kan muliggøre koncerter og events samt støtte til halprojekter i Regstrup og Ugerløse. Der skal desuden igangsættes en videreudvikling af Holbæk Sportsby. Afsættet tages i en rapport fra DGI og processen vil naturligvis også indbefatte de foreninger, der har til huse i sportsbyen.

Erhvervsudvikling og Iværksætteri

  • Der afsættes midler til at styrke erhvervsudvikling og fremme iværksætteri, herunder særlige initiativer for håndværksfag samt et engagement i Holbæk Erhvervsforums lærlingenetværk.

Grøn omstilling og biodiversitet

  • Kommunen prioriterer den grønne omstilling ved at øge biodiversiteten og skovrejsning. Puljen til biodiversitet hæves til 2 mio. kr. årligt. Der er også planer om at opkøbe jord til skovrejsning og andre grønne projekter for at sikre en bæredygtig fremtid. Holbæk Kommune vil desuden gøre nye skov- og naturområder mere tilgængelige for borgerne.

Forbedret Arbejdsmiljø og Sygefraværshåndtering

  • Budgetaftalen prioriterer arbejdsmiljøet ved at afsætte 2,5 mio. kr. til at styrke indsatsen for medarbejdernes trivsel. Modellen for sygefravær justeres, og refusionen til arbejdspladserne reduceres med 15 mio. kr., mens fokus rettes mod forebyggelse og fremmødekultur. Initiativerne udvikles i samarbejde med kommunens Hovedudvalg for at gøre Holbæk Kommune til en endnu mere attraktiv arbejdsplads.

Læs hele aftalen for Budget 2025-2028 her

Citater fra partierne

Emrah Tuncer, Radikale Venstre

"Kulturen er en væsentlig del af vores fællesskab, og med denne budgetaftale styrker vi kulturområdet og bringer det tættere på borgerne, især de ældre. Derudover sikrer vi, at udviklingen i fritidstilbudene i lokalområderne understøttes, så vi fortsat kan bevare den unikke balance mellem by og land, der gør Holbæk Kommune til et fantastisk sted at leve."

Kurt Næsted, Det Konservative Folkeparti

"Jeg er særligt glad for, at vi med denne budgetaftale tager ansvar for både erhvervsudviklingen, trafiksikkerheden og fritidslivet ikke mindst i lokalområderne. Jeg er også specielt glad for at vi investerer i socialområdet og folkeskolen. Vi investerer også i de nødvendige anlægsprojekter, der skal sikre kommunens fortsatte vækst. Det gælder også i forhold til trafiksikkerheden, som naturligt er under pres, når vi bliver flere borgere. I samme boldgade er jeg glad for, at vi bliver ved med at udvikle vores kultur- og fritidstilbud. For mig er det en budgetaftale, der fortsætter arbejdet med at gøre Holbæk Kommune et godt sted at bo og arbejde i."

Jesper Hartøft, Socialistisk Folkeparti

"SF har holdt sig tæt ved bordet gennem hele budgetprocessen og stået tydeligt i budgetforhandlingerne i forhold til at vægte velfærd. Budgetaftalen afspejler tilfredsstillende prioriteter i forhold til at genetablere tidligere besparelser samt annullere rammebesparelser på både børne-, unge- og specialområdet.
Budgetaftalen afspejler ligeledes et lille løft af sagsbehandlere på børnespecialområdet, midler til skoler og ældreområdet. SF er fortsat opmærksomme på hvorledes servicerammeloftet uhensigtsmæssigt blokerer for yderligere prioriteter samt forebyggende tiltag indenfor velfærdsområdet".

Camilla Hove Lund, Venstre

"I Venstre er vi glade og stolte af budgetaftalens fokus på de ældre og et fleksibelt familieliv. Vi tilfører flere midler til plejecentrene for at sikre en værdig alderdom med den nødvendige omsorg og nærvær. Samtidig kommer vi til at spørge forældrene i daginstitutionerne, hvad de har brug for af fleksibilitet. Det moderne familieliv ser meget forskelligt ud, og vi håber at kunne bane vejen for mere fleksibilitet i børnepasningen og eventuelt døgnåbne institutioner, der vil være kærkomment for forældre med eksempelvis natarbejde. Vi glæder os også over at vi prioriterer fokus på udvikling af erhvervslivet med strategisk opkøb af erhvervsjord.”

Karen Thestrup Clausen, Enhedslisten

"Vi har i budgetprocessen arbejdet på at sætte aftryk på særligt det sociale område. Det er vigtigt, at der kommer flere familiesagsbehandlere til børnespecialområdet og samtidig glæder vi os over, at det er lykkedes at tilbagerulle de planlagte besparelser på senhjerneskade og lukkeugerne i klubben på CSU. Det er desuden afsat penge til et naturrum i Jyderup, så vi står klar til at støtte de lokale bestræbelser på at skabe en bedre adgang til naturen. Det er et rigtig vigtigt tiltag.”

Søren Stavnskær, uden parti

"Erhvervslivet er rygraden i vores kommune, og med denne aftale styrker vi det lokale erhvervsliv. Vi skaber bedre betingelser for iværksættere, især inden for håndværk, og sikrer, at Holbæk bliver en attraktiv kommune at starte og drive virksomhed i. Det er afgørende, at vi fortsætter med at udvikle og tiltrække nye erhvervsmuligheder."

John Harpøth, Ny Holbæk

"Vi sætter de ældre i fokus med denne aftale, og det glæder mig, at vi investerer i mere omsorg og livskvalitet på særligt plejecentrene. Især demensramte på vores plejecentre får glæde af den nye kulturrygsæk, som vil bringe meningsfulde oplevelser som musik og teater ind i deres hverdag. Det er et vigtigt skridt for at sikre en værdig og indholdsrig alderdom. Dette blot en enkelt ting ud af mange gode resultater i budgettet.”