Fokus på alkohol i uge 40

30-09-2024

Interesseorganisationen ’Alkohol & Samfund’ sætter hvert år i uge 40 gang i en landsdækkende alkoholkampagne med fokus på mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende.

Gruppesession på Rusmiddelcentret

Interesseorganisationen ’Alkohol & Samfund’ sætter hvert år i uge 40 gang i en landsdækkende alkoholkampagne med fokus på mennesker med alkoholproblemer og deres pårørende. Formålet er at flere mennesker bliver klogere på alkoholproblemer og deres konsekvenser, samt at blive inspireret til at søge hjælp.

Sundhedsstyrelsen estimerer, at cirka 402.000 danskere har tegn på moderate alkoholproblemer, mens cirka 67.000 danskere har tegn på svære alkoholproblemer.  Alligevel var kun cirka 23.000 danskere i offentligt finansieret alkoholbehandling i 2021, og vi ved fra tidligere undersøgelser, at der i gennemsnit går 11 år, før man søger hjælp for alkoholproblemer.

Kampagnen skulle gerne bidrage til at flere får viden om mulighederne for gratis behandling til dem der drikker for meget, samt til deres pårørende der ofte er under et stort pres.

Der findes en række rådgivnings- og selvhjælpstilbud hos Alkohol & Samfund, som for eksempel Alkolinjens telefon og chat, Alkoholtesten og applikationen AlkoLog. Desuden tilbyder alle kommuner gratis og - hvis det ønskes – anonym behandling til mennesker med alkoholproblemer, uden forudgående henvisning, hvilket vil sige at man selv kan henvende sig. Dette gælder også for en række private behandlingstilbud.

Du kan henvende dig til alkoholbehandling i en hvilken som helst kommune, hvilket vil sige at du ikke behøver at vælge et behandlingstilbud i din egen kommune. Det kan være hjælpsomt for nogen, hvis de synes at det er grænseoverskridende i sig selv at søge behandling. Du kan også vælge at henvende dig til et privat behandlingstilbud.

Tilbud i Holbæk Kommune

Hvis du vælger tilbuddet i Holbæk Kommune, varetages det af Rusmiddelcenter Holbæk, der er beliggende i Holbæk by, dels i Birkevænget (ved Roskildevej) og dels på Kasernevej.

Ved henvendelsen vil du blive tilbudt en visitation, der vil afdække behandlingsbehovet og finde det rigtige tilbud til dig. Hvis du ved henvendelsen er lidt usikker på, om alkoholbehandling egentlig er det helt rigtige, kan du i stedet blive tilbudt en Råd og Vejledningssamtale med en behandler, der har til formål at give dig tilstrækkelig viden om behandlingsforløbet og mulighed for at du kan tage stilling til, om det er der, dit behov ligger.

Når du bliver visiteret til behandling, bliver det samtidig vurderet, hvor intenst et forløb du har behov for. Derpå vil du blive tilknyttet en af Rusmiddelcentrets uddannede behandlere, og derfra kan det gå flere veje:

  • Hvis du er under 26 år, vil du blive tilknyttet Rusmiddelcentrets Ungebehandling i et ambulant forløb særligt målrettet til unge.
  • Hvis du er over 26 år, vil du blive tilbudt en ambulant behandling der består af individuelle samtaler hos en behandler med det interval der giver mening. Sammen med behandleren laver du en behandlingsplan som er din personlige rettesnor for behandlingsforløbet. Den vil blive revideret undervejs i takt med at du når dine mål, eller at de ændrer sig.

Efter kort tid vil du blive tilbudt – og opfordret til – at deltage i en ugentlig gruppebehandling. Det foregår i mindre grupper med andre der har udfordringer og behandlingsplaner der minder om dine egne.

Du kan også blive tilbudt en behandlingsintensitet på 3 fremmøde dage om ugen (en såkaldt Dagbehandling), hvor du deltager i flere gruppetilbud og har ugentlige enkelt samtaler med din behandler.

Alle behandlingsforløb bliver evalueret og taget op til revision mindst hver tredje måned.

Rusmiddelcentret er opmærksom på, at nogle mennesker kan have en instinktiv uvilje mod at sidde i en gruppe og tale om sig selv og de aspekter af livet, som man måske ikke er helt stolte af. Det er vigtigt at vide, at Rusmiddelcentret tilbyder gruppebehandling af den ene grund, at mange års erfaringer viser, at det er en form der virker godt – og at Rusmiddelcentrets behandlere er erfarne i at håndtere gruppebehandling således, at der er plads og rum til alle.

Både de individuelle samtaler og gruppebehandlingen tager udgangspunkt i den kognitive behandlingstradition, hvor de gennemgående træk er:

  • empati og forståelse for hvordan alkoholafhængighed kan opstå hos alle,
  • erkendelse af, at man ikke bare kan løse det selv,
  • motivation og modet til at træffe svære valg er vejen ud af alkoholafhængigheden.

Rusmiddelcentret tilbyder også lægesamtaler og muligheden for medicinsk støttebehandling, som både kan være trangdæmpende medicin eller antabus, samt et sundhedsteam der fokuserer det helbredsmæssige og forebyggende.

I erkendelsen af, at et overforbrug af alkohol ikke bare påvirker dig selv, men også din familie og alle i dit nære netværk, tilbyder Rusmiddelcentret hjælp til pårørende, både voksne og børn.

Der er tilbud om både individuelle og gruppesamtaler og det kræver ikke at den pårørende, der drikker, samtidig er i behandling.  

Rusmiddelcentrets behandlere er særligt uddannede til at tage vare på alle slags pårørende – og især at tale med børn af forældre med alkoholproblemer.

Det stiller store krav og giver mange bekymringer og frustrationer at leve sammen med et menneske, med et overforbrug af alkohol. Mange pårørende har prøvet både at trygle, true, hjælpe og lade som ingenting – for de flestes vedkommende har de prøvet det hele på skift, uden at det har ændret noget.

Rusmiddelcenter Holbæk vil gerne opfordre til, at familier hvor alkohol spiller en alt for stor rolle og ødelægger alt for meget, benytter Uge 40 kampagnen til at tale sammen om det – og at I henvender Jer til Rusmiddelcentret og hører mere om tilbuddet, både til det familiemedlem der drikker og de pårørende der lider under det.

Hvis du har brug for hjælp til at håndtere andre rusmidler, så tilbyder Rusmiddelcenter Holbæk også behandling for stofmisbrug og her er der også tilbud til de pårørende.

Nyttige links

Alkohol & Samfund

Rusmiddelcenter Holbæk