Ny kommuneplan vedtaget for Holbæk Kommune

23-01-2025

Med Kommuneplan 2024 har Kommunalbestyrelsen lagt en ambitiøs plan for kommunens udvikling, som inkluderer nye boliger, fokus på erhvervsliv og grønne klimaindsatser.

Kommuneplanen er Kommunalbestyrelsens plan for arealanvendelsen i de kommende år, og det er her, at borgere, virksomheder, interesseorganisationer m.fl. kan orientere sig.

Holbæk Kommune oplever fortsat en befolkningstilvækst, og den positive udvikling afspejler sig i kommuneplanen. Gennem boligudvikling, et stærkt erhvervsliv og en målrettet indsats mod at løse klimaudfordringerne er det målet at skabe en kommune, hvor det er attraktivt at leve hele livet.

”Med Kommuneplan 2024 sætter vi retning for vores kommune, der har indflydelse for de kommende generationer. Det ansvar er vi bevidste om, og vi tager det på os med en ambitiøs og bæredygtig plan. Kommuneplanen skal medvirke til at sikre mulighed for flere arbejdspladser og vækst i befolkningstallet ved blandt andet, at planen udlægger attraktive og velfungerende erhvervs- og boligområder med gode udviklingsmuligheder. Klimaudfordringerne og biodiversitetskrisen står ligeledes højt på dagsordenen, så vi er klar til at træffe de nødvendige beslutninger for at lykkes, hvor vi skal finde arealer til at producere mere grøn strøm, rejse mere skov, udtage lavbundsjorde og skabe mere vild natur,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.

Konkret indeholder Kommuneplan 2024 blandt andet følgende nye tilføjelser/ændringer ift. Kommuneplan 2021:

  • Mulighed for at opføre nye boligområder, samlet over 1.200 boliger, ved Jyderup, Kvanløse, Regstrup, Tuse og Kundby.
  • De generelle rammer for parkeringsnormeringer er fjernet. Nu bliver beslutningen om antallet af nødvendige parkeringspladser fastsat i lokalplanen på baggrund af en konkret vurdering af behovet for det enkelte område.
  • Der skal ved større boligprojekter generelt etableres en helhedsplan, der forholder sig til serviceinstitutioner og infrastruktur.
  • Der skal udarbejdes en helhedsplan for erhvervsarealet Industrivej i Tølløse.

Kommuneplan er første trin i en flertrinsraket

Kommuneplanen fastsætter retningslinjerne for den konkrete planlægning og udgør dermed det overordnede plangrundlag for den senere udarbejdelse af lokalplaner for blandt andet boliger, erhverv, vindmøller og solceller. Dermed vil borgerne igen blive hørt, når det for eksempel skal besluttes, hvordan de enkelte boligområder skal se ud, eller hvordan et naturområde skal beplantes. Disse konkrete beslutninger vedtages ofte i en lokalplan.

”Der er kamp om, hvad arealerne skal bruges til, og vi ser ind i en fremtid, hvor udsigten over landskabet rent bogstaveligt bliver anderledes, end den er i dag. Når vi skal lave forandringer og planlægge vores kommune, skal det ske med respekt for fortiden og med et ambitiøst øje for fremtiden. Derfor har vi også haft en grundig proces, både politisk, med vores lokalområder og med borgerne i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplanen, og jeg vil gerne takke for alle de høringssvar, der er kommet ind. Borgernes deltagelse gør, at vi bedre kan sætte de helt rigtige rammer for fremtiden. Desuden giver det god grobund for det videre arbejde med den mere konkrete udvikling af kommunen,” fortæller borgmester Christina Krzyrosiak Hansen.

Kommuneplanens fem temaer

Kommuneplanens fem temaer omfatter hele kommunens geografiske område og afspejler de overordnede politiske mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen. Et gennemgående element er desuden, at det bliver beskrevet, hvordan Holbæk Kommune arbejder med FN´s verdensmål i den strategiske planlægning, hvilket der kan læses mere om på https://kommuneplan2024.holbaek.dk/temaer/.

1. Byer & Landsbyer
Kommuneplan 2024 har som målsætning at fremme en bæredygtig udvikling i overensstemmelse med FN’s verdensmål, især 'Bæredygtig energi' og 'Bæredygtige byer og lokalsamfund'. Planlægning og byudvikling skal således bidrage til skabelsen af levende og dynamiske byer, hvor ressourcer udnyttes effektivt og ansvarsfuldt. Byernes karakter, offentlige rum, bebyggelser og landskaber udgør kernen i den fysiske oplevelse af Holbæk Kommune. Disse elementer er dynamiske og under konstant udvikling, og det er vigtigt at udvikle dem med respekt for de eksisterende værdier og kulturarv. Samtidig er det vigtigt at fastholde en klar adskillelse mellem by og land, og det åbne land bør beskyttes mod overudvikling.

2. Mobilitet & Infrastruktur
Holbæk Kommune fokuserer på bæredygtige mobilitets- og infrastrukturløsninger, der opfylder behov, reducerer CO2-udledning og fremmer sund, sikker og lige transport for alle. Arbejdet understøtter FN’s verdensmål og tager hensyn til natur, kultur og landskab. Kommunen prioriterer effektive forbindelser både internt og til regionale og nationale netværk, med særlig vægt på kollektiv trafik og pendling til hovedstadsområdet. Målet er at styrke bæredygtighed og tilgængelighed gennem investeringer i transportinfrastruktur.

3. Erhverv & Turisme
Holbæk Kommune arbejder for at skabe bæredygtige rammer for erhvervslivet, detailhandlen og turismen. Målet er at fremme økonomisk vækst, ansvarligt forbrug og produktion samt bevare natur og kulturarv. Kommunen understøtter lokale virksomheder med effektiv sagsbehandling og udvikler handelsmuligheder i både byer og lokalområder for at sikre nem adgang til dagligvarer. Der skabes synergier mellem natur, kultur og turisme for at tiltrække besøgende og skabe arbejdspladser, samtidig med at biodiversitet og kulturhistorie bevares.

4. Natur & Landskab
Holbæk Kommune arbejder for at bevare og forbedre naturen og biodiversiteten ved at sikre sammenhæng mellem natur- og landskabsområder i tråd med FN’s verdensmål. Planlægningen tager hensyn til landskabelige værdier og kulturarv, mens naturområder beskyttes og gøres tilgængelige for oplevelser. Byudvikling og infrastruktur tilpasses for at minimere indgreb i værdifulde naturområder og landskaber. En helhedsorienteret tilgang skaber synergi mellem biodiversitet og naturbeskyttelse, samtidig med at en bæredygtig udvikling fremmes.

5. Klima & Ressourcer
Holbæk Kommunes Klimahandleplan ”Holbæk 2050” understøtter FN’s verdensmål gennem vedvarende energiløsninger som solceller og vindmøller samt klimatilpasning for at imødegå oversvømmelser og ekstreme vejrhændelser. Planen sikrer bæredygtig placering af tekniske anlæg med hensyn til landskabet, miljøet og kulturhistoriske værdier. Fokus er også på at reducere støj, affald og forurening for at beskytte jord og grundvand. Holbæk Kommune arbejder for både global bæredygtighed og lokal robusthed i sin klima- og ressourceindsats.

Baggrund

Hvert fjerde år skal der udarbejdes en ny kommuneplan. Planen beskriver Kommunalbestyrelsens mål og ønsker for kommunens udvikling og fastlægger rammerne for, hvordan byerne og landområderne må bruges og bebygges de næste 12 år. På Kommunalbestyrelsen møde onsdag den 22. januar blev Kommuneplan 2024 endelig vedtaget.

I kommuneplanen bliver mulighederne for den fysiske udvikling af byerne og for det åbne land fastlagt. I planen afvejes de forskellige ofte modsatrettede interesser (byudvikling, natur, miljø, kultur, landskab mv.). Kommuneplanen følger op på Kommunalbestyrelsens Planstrategi fra 2023, der tager afsæt i de eksisterende og allerede igangsatte planer og programmer, der er udarbejdet og som bygger videre på den positive udvikling der er i Holbæk Kommune, gennem boligudvikling, befolkningstilvækst, et stærkt erhvervsliv og en målrettet indsats mod at løse klimaudfordringerne.

Forslag til Holbæk Kommuneplan 2024, med tilhørende miljørapport, har været i 8 ugers offentlig høring i perioden fra den 15. august 2024 til den 10. oktober 2024. Holbæk Kommune har modtaget 192 høringssvar i forbindelse med høringen.

Læs mere om Kommuneplan 2024