Spring til indhold

Giv et lift – eller få et!

PRESSEMEDDELELSE | Du kan gøre en forskel for klimaet ved at give et lift – eller få et – til og fra fx arbejde, uddannelsessted, indkøb og sport. Og samtidig er du med til at lette trængslen på vejene.
05.02.2020

Der er nemlig kommet en samkørsels-app NaboGO i Holbæk Kommune, der gør det lettere for alle at køre sammen. Med NaboGO kan man oprette sig som bruger og køre sammen med andre som chauffør i egen bil eller passager, og det nye tiltag glæder John Harpøth, viceborgmester og formand for Udvalget for Klima og Miljø.

”I Holbæk Kommune arbejder vi for at skabe mere grøn og bæredygtig mobilitet i kommunen. NaboGO kan bidrage til at mindske trængslen på vejene på en måde, der giver værdi for borgerne, og ikke mindst, at det reducerer den samlede CO2-udledning i kommunen. Samtidig har vi i Holbæk Kommune et målrettet fokus på at skabe stærke, levende lokalområder, som både kan tiltrække og fastholde borgere. Lokalområdernes sammenhængskraft og muligheden for at kunne komme til og fra sit hjem er afgørende faktorer for at sikre bosætningen i kommunens mindre byer. Så vi håber selvfølgelig, at borgerne vil bruge NaboGO som supplement til den offentlige transport,” fortæller John Harpøth.

Samkørsel gavner miljøet og letter trængslen

En generel tendens er, at vi kører mere i private biler og mest alene, hvilket giver mere og mere trafik, specielt i myldretiden. Der er altså en stor mulighed for, at vi virkelig kan gøre en forskel for klimaet – og trængslen – med NaboGO.

”I app’en kan man angive, hvor man er, og hvor man vil hen og så søge efter et lift. Og de, der ved, de skal ud at køre, kan se, om der er nogen, som gerne vil med. Systemet har også indbygget en betalingsordning med faste takster. Prisniveauet signalerer, at der mere er tale om nabotjenester end forretning. De bilister, der samler en op på vejen, bliver ikke rige af det. Men omvendt er det et fint tilskud, hvis man alligevel er ude at køre,” fortæller John Harpøth.

Hjælp til lokalområder

Ønsker du, at budskabet om NaboGO bliver spredt ud i dit lokalområde, så kan du få hjælp til dette af Holbæk Kommune. Holbæk Kommune vil hjælpe jer i gang og sørge for at reklamere i dit/jeres lokalområde. For der er brug for aktive, lokale brugere, der kan se meningen med app’en.

Holbæk Kommune fokuserer i første omgang på at hjælpe 3-4 af kommunens 18 lokalområder godt i gang. De første områder vil blive udvalgt ud fra interesse og engagement i at få samkørslen til at fungere. Hvis det har vakt din interesse, og du ønsker at få NaboGO til at køre i dit lokalområde, så send en e-mail til Sebrina Mejlkær smejl@holb.dk med navnet på dit lokalområde senest d. 17. februar.

Fakta om NaboGO-app

Med NaboGO bliver samkørsel koblet direkte sammen på mobilen, hvor man hurtigt kan se, om man kan køre med én lige i nærheden. I app’en bliver der oprettet lokale NaboGO-stoppesteder, så chauffør og passagerer nemt kan finde hinanden. NaboGO er også koblet sammen med Rejseplanen.

Download app’en i enten Apple Store eller Google Play og opret en brugerprofil. Herefter er du klar til at indtaste dine pendlerture til fx arbejde eller uddannelse. Du kan også vælge blot at oprette et enkelt lift.

I NaboGO er der fastsat priser. Taksterne er en krone pr. kilometer for de første ti kilometer. På de næste 10 kilometer falder prisen til 75 øre, og er det mere end 20 kilometer, er prisen 50 øre. NaboGO udregner automatisk betaling efter turens længde. Læs mere på www.nabogo.com.

Hvem er samkørsel for?

Samkørsel er både for dig, der har en bil med plads til flere, og for dig, der ønsker et hurtigt alternativ til at komme til og fra fx arbejde, uddannelsessted eller indkøb. Ved at køre sammen sparer du ikke kun på rejseudgifterne. Du er også med til at mindske trængslen på vejene og dermed CO2-udledningen. Og så må du ikke glemme muligheden for at møde nye, interessante mennesker, der måske kan blive en del af dit netværk.

NaboGO lanceres af Kalundborg, Holbæk og Slagelse kommuner i samarbejde med Movia, som skal gøre det nemmere at dele de tomme sæder i bilerne. Movia har etableret en mobilitetspulje ”Kollektiv mobilitet uden for de større byer”, som blandt andet har fået økonomisk støtte fra Region Sjælland. I 1. halvår 2020 udrulles platformen som en fast mulighed for at benytte samkørsel systematisk. Herefter kører projektet frem til 2023. Undervejs tilrettes og evalueres platformen.Feedback

Sidst opdateret

04.05.2020

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin