Spring til indhold

Første udkast af miljøundersøgelser for fælleskommunal renseløsning modtaget

Odsherred og Holbæk kommuner har nu modtaget det første udkast til den Rambøll-rapport, der undersøger, hvor følsomme økosystemerne i Nekselø Bugt er for ændringer i udledningen af spildevand. De foreløbige resultater af modelberegningerne ændrer forudsætningerne i projekt ’Fælles renseløsning’ væsentligt.
02.11.2021

Kommunalbestyrelserne i Holbæk og Odsherred Kommuner besluttede i 2019 at gå videre med spildevandsprojektet ’Fælles renseløsning’, der skal reducere udledningen af kvælstof til Isefjord med 32,6 tons kvælstof pr. år. Spildevandsprojektet omfatter udbygning og modernisering af Fårevejle Renseanlæg, så det kan håndtere og behandle hovedparten af spildevandet fra Holbæk Kommune, samt spildevand fra den sydlige del af Odsherred Kommune. Den primære udledning af renset spildevand vil herefter ske til Nekselø Bugt i stedet for Isefjord.

Det har fra begyndelsen været en afgørende forudsætning for projektet, at en øget udledning af spildevand til Nekselø Bugt ikke må påvirke Natura 2000-områdets udpegningsgrundlag eller forringe miljøtilstanden i øvrigt. Derfor satte projektgruppen i december 2020 gang i af analyser - foretager af Rambøll - af den nuværende miljøtilstand i Nekselø Bugt, der via spredningsberegninger skulle klarlægge, hvor følsomme økosystemet i områderne er for ændringer. Det er disse undersøgelser og foreløbige resultater, som projektgruppen nu har modtaget første udkast til.

De foreløbige resultater ændrer forudsætningerne væsentligt

De foreløbige resultater bygger på modelberegninger. De viser, at der ved den hidtidige model med de foreslåede løsninger vil kunne ske næringsstofophobning i en strandlagune umiddelbart nord for Dragsholmskanalens udløb. Det er ikke foreneligt med områdets status som Natura 2000-område, og udledning via Dragskanalen er derfor ikke en mulighed.

De foreløbige resultatet ændrer dermed væsentligt på spildevandsprojektets forudsætninger.

Analysen peger på, at alternativet til udledningen via Dragskanalen er at etablere en havledning, hvor udledningen foregår til et mere robust område længere fra kysten. Havledningen vil opfylde projektets formål med at reducere udledningen til Isefjord, fjerne behovet for at etablere vådområder, ikke påvirke Natura-2000 området samt ikke forringe miljøtilstanden - ligesom det vil kunne reducere den udledning af drænvand til Nekselø Bugt, der finder sted i dag. Den anslåede ekstraudgift ved en havledning anslås til at være mellem 100 og 120 mio. kr. oveni de allerede estimerede udgifter i projektet på 350 mio. kr.

Læs: Nekselø Bugt robusthedsanalyse - model

Læs: Nekselø Bugt Robusthedsanalyse - Natur

Næste trin

Rambøll leverer et andet udkast til rapporten medio november 2021, der er suppleret af yderligere undersøgelser af udledningspunkter i Nekselø Bugt. Den politiske styregruppe i projektet drøfter rapportudkastet på næste møde d. 23. november 2021. Den endelige rapport foreligger ved årets udgang.



Feedback

Sidst opdateret

24.06.2022

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin