Spring til indhold

Gode til at sortere husholdningsaffaldet

Borgerne i Holbæk Kommune har nu sorteret husholdningsaffald i 10 fraktioner siden juni 2022, og ny statistik viser, at de sorterer rigtig godt.
22.03.2023

Der bliver sorteret affald som aldrig før ved de private hjem i Holbæk Kommune. Det viser ny statistik fra Fors A/S på baggrund af den udvidede affaldsordning, som forsyningsselskabet indfasede i juni 2022.

Holbæk Kommune var på det tidspunkt én af relativt få kommuner, der kunne indfri regeringens mål om, at alle landets 98 kommuner i 2022 skulle affaldssortere i 10 fraktioner ved private hjem.

I Holbæk Kommune fik alle private husejere nemlig en ny affaldsbeholder til pap, ligesom mad- og drikkekartoner fremover skulle sorteres med plast. Nu viser helt nye tal, at ordningen lader til at virke, og der bliver samlet markant mere genanvendeligt affald ind end tidligere.

I januar 2022 blev der indsamlet 54,1 tons plast ind i Holbæk Kommune. Det tal lød i januar 2023 på 82,9 tons, da mad- og drikkekartoner nu også blev vejet med her. Tidligere blev mad- og drikkekartoner brændt, men kartondelen bliver nu genanvendt. Hvad angår pap, som fra juni skulle sorteres ved private hjem, har tallet været stødt stigende fra knap 36 tons i juni 2022 til 70,5 tons i januar 2023.

Alle enfamilieshusstande har også fået udleveret en rød miljøkasse til farligt affald, men Fors A/S afventer de første statistikker for den del af affaldsordningen.

"Det glæder mig, at kunderne er så gode til at sortere. Dermed bidrager vi til en grønnere fremtid for kommende generationer. Vi udnytter nu en ressource fra mad- og drikkekartoner, som tidligere var blevet brændt, og med hensyn til pappet kan vi se, at den mængde, vi samler ind nu, er større end faldet af indleveret pap på vores genbrugspladser. Det fortæller os, at vi får mere pap ind til genanvendelse end tidligere," siger affaldschef i Fors A/S Annette Vangslev.

Holbæk er blandt de bedste til at sortere

Seneste opgørelse fra branchesitet Affaldsviden.dk sætter en tyk streg under, at indbyggerne i Holbæk Kommune har godt styr på affaldssorteringen. Siden indsamler data fra 91 kommuner, og ser man på den generelle genanvendelsesprocent, ligger Holbæk på en 6. plads med en samlet genanvendelsesprocent på 74,1. Listens nummer 1 er Kerteminde Kommune med en genanvendelsesprocent på 79,1. Genanvendelsesprocenten for affald indsamlet ved private hjem steg fra 46 procent i 2021 til 48 procent i 2022 og forventes at stige yderligere i 2023.

"Tallene taler sit tydelige sprog. Vi er gode til at sortere affald her i Holbæk Kommune. I hvert fald, når det gælder sorteringen hjemme i husholdningen, hvor vi kan være med til at give miljøet en hjælpende hånd. Jeg vil tro, at der for mange er gået helt sport i at sortere korrekt. Derfor er borgere i alle aldre også gode til at gøre os opmærksomme, når noget ikke helt kører på skinner, eller hvis vi for eksempel ikke har mulighed for at sortere ordentlig på skolerne. Og så håber jeg også, at den sorteringsiver, vi har i hjemmet, kan overføres til det offentlige rum, hvor vi desværre oplever, at alt for mange stadig smider affald i naturen," fortæller Karen Thestrup Clausen, formand for Udvalget for Klima, Miljø og Natur i Holbæk Kommune.

Sortering nytter

Fra både kommunen og Fors A/S lyder en opfordring til at fortsætte det gode og grundige arbejde med at sortere affald ved de private hjem. 1. januar trådte samme sorteringsregler for virksomheder i kraft, så de nu også skal sortere i de samme 10 fraktioner. Også her håber affaldschefen, at viljen til at sortere korrekt vil være stor.

"Vi oplever generelt en meget stor interesse fra vores kunder, som gerne vil sortere korrekt. Vi kommer til løbende at evaluere, hvordan vi også kan understøtte det engagement, for det nytter faktisk at sortere. Nogle gange bliver vi spurgt, om alt husholdningsaffald ikke bare ender i samme sorte hul, men det gør det absolut ikke. Sorterer kunderne korrekt, sørger vi for, at så meget som muligt bliver genanvendt," siger Annette Vangslev.



Feedback

Sidst opdateret

22.03.2023

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin