Arkæologisk udgravning

Museum Vestsjælland går nu i gang med en arkæologisk udgravning på det område, hvor det nye svømme-, idræts- og sundhedscenter i Holbæk skal bygges.
30.06.2015

I efteråret 2013 foretog Museum Vestsjælland arkæologiske forundersøgelser på området mellem Omfartsvejen og Skagerakvej – det der dengang blev kaldt Arena-grunden.

Arkæologernes anstrengelser på den mudrede mark resulterede dengang i flere fund i flere mindre område. Derfor begynder museet nu en regulær udgravning.

"Under forundersøgelsen fandt vi spor efter tre huse, et jernudvindingsanlæg og muligvis et andet metaludvindingsområde samt et sted, hvor man blødgjorde hørfibre til at lave klæde af. Vi håber, at den udgravning, vi nu går i gang med, kan give os ny viden om levevis og produktionsformer i jernalderen på Sjælland, siger udgravningsleder fra Museum Vestsjælland Hugo Hvid Sørensen.

Forhåbningen er, at man finder oplysninger om husenes indretning og affaldshåndteringen omkring dem. Særligt spændende er sporene efter jernudvinding og tekstilfremstilling i en lang række nedgravninger, der er bevaret under landbrugsjorden.

"Vi håber at finde velbevarede spor af jernudvindingsovne. De viser sig at være meget forskellige på Sjælland, hvor de enkelte landsbyer og gårde havde egne ovne. Det står i modsætning til vestjyderne, der organiserede jernudvindingen som en lille industri med meget ens ovnanlæg", siger Hugo Hvid Sørensen.

Rødningsbrøndene eller rettere rådningsbrøndene, der blev brugt til at rådne plantestængler af hør og evt. nælde, så fibrene kunne trækkes ud eller "skættes" til brug i tekstiler står også højt på ønskesedlen for arkæologerne.

Udgravningen starter efter planen den 30. juni og syv uger frem. Interesserede er velkomne til at kigge forbi udgravningen.

"Man kan naturligvis ikke komme ned i selve udgravningerne, men man er velkommen til kigge rundt på stien langs markens kant og se, hvordan arbejdet foregår. Når vi er kommet godt i gang, vil vi indbyde til "åben udgravning", hvor vi inviterer interesserede inden for på vores udgravningsområder og har tid til at forklare. Det har vi ikke mens gravemaskinerne kører og vi skal nå at dokumentere fundene, før mulden igen skal lægges ud over marken", slutter Hugo Hvid Sørensen.

Udgravningen igangsættes nu, fordi Holbæk Kommune er i gang med at finde de samarbejdspartnere, der skal opføre det nye idræts- og sundhedscenter. Ifølge kommunens plan kan der tildeles kontrakt i slutningen af 2015, hvorefter selve byggeriet kan begynde.Feedback

Sidst opdateret

20.04.2017

Ansvarlig redaktør

Vivi Guldhammer