Spring til indhold

Vaccination mod COVID-19

Første borger i Holbæk Kommune blev vaccineret den 31. december, og i de kommende måneder vil endnu flere få den mulighed.
18.12.2020

Sundhedsstyrelsen har henover jul og nytår sendt et brev til alle borgere over 18 år via e-boks for at informere om den kommende vaccination mod COVID-19. I brevet kan du læse om vaccinerne mod COVID-19 og det tilbud, som du får om gratis vaccination. Du får indkaldelse som brev i din e-Boks eller postkasse, når det er din tur til at blive vaccineret. Indtil da skal du ikke foretage dig noget.

De første borgere i Holbæk Kommune blev vaccineret den 31. december. Når der kommer flere vacciner til landet, fordeles de mellem regionerne, hvorefter regionerne afgør, i hvilken rækkefølge der kommer vacciner til de enkelte kommuner. Det er primært smittetrykket, der afgør rækkefølgen.

Region Sjælland er nu i gang med at planlægge vaccination for hjemmeboende borgere over 65, som modtager personlig og praktisk hjælp. Det er tanken, at man starter med at vaccinere de ældste borgere først, altså dem over 85 år. Man prioriterer samtidig at påbegynde vaccinationer i de kommuner, der har det højeste smittetryk i Region Sjælland. Planen er, at borgerne skal modtage vaccine i regionens vaccinationscentre. Borgerne modtager tilbud om vaccine i deres e-boks eller med quickbrev.

De borgere, der kan transportere sig selv eller med pårørendes hjælp, booker selv tid www.vacciner.dk og kører selv til vaccinationscentret. Der åbnes for tider til booking af vacciner i takt med, at der leveres vacciner til Region Sjælland. Det kan derfor godt opleves, at der ikke er ledige tider, selvom man har modtaget brev i e-boks om, at man nu kan booke en tid. Hvis man oplever, at der ikke er tider, må man altså prøve igen på et senere tidspunkt.

I hjemmeplejen er vi i gang med at afklare, hvilke borgere der har brug for hjælp til befordring for at komme til et vaccinationscenter. Dem vil vi som kommune sikre via samkørsel bliver bragt til vaccinationscenteret og modtager vaccinen. Vi er i dialog med den enkelte borger omkring dette. Vi har endnu ikke fået besked om, hvornår disse borgere kan møde i vaccinationscenteret. Så snart vi har tidspunkter for dette, vil vi sammen med borgerne planlægge transporten til og fra vaccinationscenteret. Hvis du har talt med hjemmeplejen om behov for hjælp til transport, skal du altså ikke selv booke en tid, da det sker gennem hjemmeplejen.

Ingen ledige tider?

Som borger, der har fået direkte besked om, at der kan bestilles tid til vaccination, kan du opleve at gå forgæves, når du vil ind og bestille en tid til vaccination. Det skyldes, at der kun åbnes det antal tider, der er leveret vacciner til. Derfor opstår der en flaskehalsudfordring i øjeblikket. Anbefalingen er løbende at gå ind og tjekke, om der er lagt nye tider op samt bevare tålmodigheden, da alle nok skal blive vaccineret.

Prioritering og målgrupper

Målet er, at alle i Danmark, som vaccinerne er godkendt til, bliver tilbudt vaccination. Sundhedsstyrelsen forventer ikke, at vaccinerne vil være godkendte til for eksempel gravide, ammende og børn, og derfor vil de grupper ikke blive tilbudt vaccination.

I første omgang vil der ikke være nok vacciner til alle. Derfor vil vaccination ifølge en national prioritering blive prioriteret til beboere og personale på plejecentre samt personale i sundhedsvæsenet, som har tæt kontakt til de mest sårbare og varetager kritiske funktioner.

 

 

(Tryk på billedet for større version).

Hvordan får du besked om tilbud om vaccination?

Borgere og kommunens medarbejdere vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads. Hvis du er i helt særlig risiko, eksempelvis, hvis du er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at du bliver kontaktet af din egen læge eller sygehus.

Grupper af ældre, der løbende inviteres efter fødselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis du er digitalt fritaget, vil du få brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, vil du samtidig få information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvis du selv skal bestille tid  på www.vacciner.dk til vaccinationen, vil du få at vide, hvordan det foregår.

Hvor skal man vaccineres?

Regionerne har oprettet vaccinationscentre rundt omkring i landet, hvor de fleste borgere vil kunne blive vaccineret.

I Region Sjælland bliver der oprettet vaccinationscentre i hver kommune.

Nogle vil få tilbuddet mere lokalt på for eksempel plejehjem. Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads. Det kan være på sygehus eller plejehjem eller på et af de regionale vaccinationscentre eller andre steder. Arbejdsgiveren vil give besked om, hvordan det vil foregå.

Læs mere om vaccination mod COVID-19 på Regions Sjællands hjemmeside

Læs mere om vaccination mod COVID-19 på Sundhedsstyrelsens hjemmesideFeedback

Sidst opdateret

20.01.2021

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin