Spring til indhold

En flok køer er rykket ind i Ladegårdsparken

PRESSEMEDDELELSE | En skole, et børnehus og 18 frivillige familier har dannet et kogræsserlaug og vil tage sig af en flok køer, der er kommet på græs på det kommunalt ejet fællesareal bag Ladegårdsparken. Søndag bliver køerne navngivet ved et åbent arrangement.

I april indtog elleve økologiske køer og to kalve græsområderne sydvest for Ladegårdsparken og Kikhøjparken (mellem Skagerakvej og Ladegårdsalléen ud for blandt andet Kunsthøjskolen), hvor Holbæk Kommune i den anledning har sat nyt hegn op. I maj er tre nye kalve kommet til verden. Køer og kalve skal gå på græsområderne hele sommeren, mens de om vinteren skal være hos dyreholder Carsten Sørensen, der også ejer køerne.   

Køerne græsser på områderne, fordi beboere, det socialfaglige team i Ladegårdsparken, Børnehuset Elverhøj og skoleafdelingen Absalon tog et fælles initiativ om at få liv på græsområderne igen. De har dannet et såkaldt kogræsserlaug, der vil stå for at passe køerne og derigennem medvirke til en etisk og bæredygtig kødproduktion og til at styrke interessen for naturen. Derudover ønsker de at skabe mulighed for at møde hinanden på tværs af beboere og institutioner i området.

”Det er et virkelig interessant projekt og særligt i det her område, hvor der er både et stort socialt boligområde, naturskole, kunsthøjskole og almindelige familiehuse. Vi håber, at kogræsserlauget kan være en anledning til, at vi lærer hinanden bedre at kende, og at vi sammen kan udvikle området”, forklarer Lotte Rømer Grove, der er initiativtager og medlem af lauget.  

”Allerede nu kan vi se og høre, at mange børn og voksne nyder køerne – både dem, der som medlem passer køerne, og dem, der blot passerer forbi på Ladegårdsalleen”, fortæller hun.

Læring i folden

Kogræsserlauget vil ikke kun passe køerne, men også lade dem og området være afsæt for oplevelser og ny læring. Skolen og børnehuset vil integrere dyre- og naturoplevelserne i deres arbejde, og allerede i sidste uge afprøvede Holbæk Billedskole at have undervisning inde i folden. 

”Eleverne syntes, det var meget spændende, at undervisningen blev flyttet til kofolden. Det var en sansemættet oplevelse at komme helt tæt på en flok meget venlige, men også meget store køer. Det at få kolort op mellem tæerne, at se en ko i øjnene, at røre ved og lugte de store dyr er virkelig noget, der sætter kreativiteten og sanseapparatet i gang. Der blev set på og tegnet køer og kalve, og nogle hæftede sig ved en enkelt del af de store dyr for eksempel koens øje. En dejlig undervisningsdag”, fortæller Sanna Møller, der udover at være underviser også er nabo til køerne og medlem af kogræsserlauget.   

Lauget har desuden planer om at søge penge til at renovere det gamle dyrehuse, så de kan bruges som et informativt mødested med plads til udeaktiviteter, bålplads og shelter.

Åben ko-m-sammen

Søndag den 27. maj klokken 14.00 inviterer kogræsserlauget til arrangementet med det kreative navn Åben Ko-m-sammen. Her kan alle interesserede hilse på køer, kalve og medlemmer af lauget.

Der vil desuden være en navnekonkurrence, hvor det gælder om at finde på et godt navn til køer og kalve. Og i det tempo, der fødes kalve, kan det sagtens være, at det ikke er 16, men 17 navne der skal vælges ud.

Med støtte fra detailbutikkerne i området – Fakta, Lidl, Dagli´Brugsen og Rema1000 – byder medlemmerne på gulerødder til køerne og kaffe, kage og saftevand til børn og voksne. Kogræsserlauget beder derfor om tilmelding på tonie@webspeed.dk. 

 

Holbæk Kommune har også hjulpet kogræsserlaug i gang på Orø og på Tuse Næs.Feedback

Sidst opdateret

31.05.2018

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin