Galeasen Anna Møller slæbes fra København til Holbæk

Galeasen Anna Møller forlader Nyhavn til fordel for Holbæk Havn, der skal lægge rammer om en gennemgribende renovering. Det sker tirsdag 15. september med afgang klokken 6 og forventet ankomst samme dag klokken 18.
15.09.2015

Tirsdag den 15. september bugseres Nationalmuseets skib, galeasen Anna Møller, fra København til Holbæk, hvor hun skal gennemgå renovering. Anna Møller er forlagt fra Nyhavn og slæbes fra Københavns Havn kl. 6 om morgenen. Hun forventes at ankomme til Holbæk Havn samme dag omkring klokken 18.

Renoveringen af Anna Møller foregår i Holbæk, hvor kommunen har etableret fripladsordning for træskibe og været medvært for træskibsfestivalen samt renoveret det gamle skibsværft. Derfor var Holbæk også en naturlig samarbejdspartner for Nationalmuseet.

Anna Møller er bygget i 1906 i Randers. Når skibet kommer på værft i Holbæk, skal det have en gennemgribende restaurering. Skibets rigning er relativt ny, men resten af skibet skal gennemgås og restaureres. Skibet får ny køl, stævnen fornys både for og agter. Der skal lægges et helt nyt dækslag og agter-kahytten, udskiftes.

Nationalmuseet overtog Anna Møller i 1976 i ny-restaureret stand, men årene har trods løbende vedligehold sat sig sine spor på det mere end 100 år gamle skib. Et skib som Anna Møller var bygget til at holde i 30 – 50 år, og set over den tidshorisont er det på tide, at Anna Møller renoveres grundigt.

Arbejdet med Anna Møller vil ske i den yderste Stark-hal på området ved siden af Værftet.

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter projektet med 13.200.000 kroner.

Det er firmaet Bovin Søentreprise ApS og skipper Rasmus Bovin, der ombord på skibet Henry af Nykøbing Sj står for at bugsere Anna Møller. Bugseringen begynder 15. september kl. 6 om morgenen, og det forventes, at Anna Møller anløber Holbæk Havn kl. 18 samme dag. Tidspunkterne er omtrentlige tidspunkter, da bugseringen afhænger af vejr og vind, som kan forsinke arbejdet bugseringen

For yderligere oplysninger og aftaler kontakt:

Rasmus Bovin, for status på bugseringen. tlf.: 30 26 03 95

Morten Kvist Jensen, Nationalmuseet for renoveringen. Tlf.: 41 20 64 09. E-mail: morten.kvist.jensen@natmus.dk

Brian Ahlquist, kultur- og fritidschef Holbæk Kommune. Tlf.: 72 36 62 93. E-mail: bwah@holb.dk

Helge Maack Bisgaard, oldermand for Anna Møllers skibslav. Tlf.: 0046. 73-367 30 91. E-mail: helgebisgaard@gmail.com

Henrik Schilling, presseansvarlig Nationalmuseet. Tlf.: 41 20 60 16. E-mail: henrik.schilling@natmus.dkFeedback

Sidst opdateret

20.04.2017

Ansvarlig redaktør

Hans Henrik Nielsen