Spring til indhold

Barkegryde er det nye vartegn på Holbæk Havn

Nu kan sejl og fiskenet igen imprægneres i Holbæk. Barkegryden står klar ved Værftet på havnen, og den bliver indviet fredag den 24. august. Det er en del af den længere strategi om at udvikle det maritime miljø i Holbæk.
Barkegryde væk
21.08.2018

Børn fra lokale folkeskoler har allerede smurt barkevæske ud over sejl, men fredag den 24. august mellem 15.00 og 16.15 indvies barkegryden på havnen officielt. Den skal bruges til at imprægnere sejl og fiskenet og dermed beskytte dem mod råd og svamp. Dermed holdes en århundred gammel tradition i live.  

Holbæk Skibsværft er åbnet og gamle træskibe har fået fripas i de senere år. Barkegryden er endnu et af de mange tiltag i udviklingen og styrkelsen af det maritime miljø på Holbæk Havn. Den er blevet til som et fællesprojekt mellem Kystliv Holbæk, EUC Nordvestsjælland og Holbæk Kommune. Ture Møller, bådebygger, og Carsten Hvid, rebslager, fra Kystliv Holbæk er initiativtagerne.  

”Vi mener, at der ligger et uforløst potentiale og en moderne relevans i det håndværk, bådtyper og hele den kystkultur, der var for et par generationer siden,” siger Ture Møller. 

Monument over fiskeriet 

Den traditionelle barkegryde er et monument over det maritime håndværk og dets historiske betydning for Holbæk Havn. Barkegryder har tidligere været uundværlige for danske fiskere, som imprægnerede fiskenet og sejl for at undgå råd. 

”En barkegryde er en stor gruekedel. Før i tiden havde fiskebåde hampesejl, hørsejl og bomuldssejl. Alle deres ruser og garn var også hamp, hør og bomuld. Det rådner jo i vand. Så kogte man en suppe af egebark, hvor der er mange garvestoffer i. Man dyppede sejlene, garnene eller ruserne deri. Hvis det var store sejl, lagde man dem ud på jorden og hældte væsken over. Det beskyttede mod mug,” forklarer Carsten Hvid. 

Barkegryde

Et fællesprojekt 

Gryden har fra start været et fællesprojekt. Ture Malthe Møller og Carsten Hvid startede sammen projektet, men flere aktører blev hurtigt en del af projektet.  

”Det blev startet op af penge fra Holbæk Kommune og begyndte med en foredragsrække, så et forprojekt til en ph.d. om udvikling af gamle industriområder og nu barkegryden. EUC Nordsjællands mure- og smedelinjes elever har bygget den. Museum Vestsjælland har hjulpet med formidling. Elever fra folkeskolerne har barket sejl og skal også barke sejl for Nationalmuseet,” fortæller Ture Møller.

Kystlivscenter på havnen 

Det nye vartegn er startskuddet på det kommende Holbæk Kystlivscenter, der er ved at blive indrettet. Det kommer til at ligge i Hal 2 på Blegstrædehagen, hvor der er plads til mange aktiviteter. 

Det bliver ikke et museum. Vi skal bygge nyt i gammel stil - lokale bådtyper. Der kommer bådebyggeri, materialelager, reberbane og sejlloft. En container til smedeværksted. En container med maskiner til træarbejde. Der kommer et undervisningslokale. Museum Vestsjælland kommer også til at lave en kystlivsudstilling med skibe, fortæller Carsten Hvid.  

Ole Hansen er formand for Udvalget for Kultur og Fritid i Holbæk Kommune. For ham er barkegryden et meget synligt eksempel på havnens udvikling de seneste år. 

”Værftet er blevet et kulturhus. Beddingerne bliver brugt. Vi har givet bevaringsværdige træskibe friplads og i det hele taget begynder det at summe af liv på havnen. Barkegryden holder det maritime håndværk i live og gør historien dejlig håndgribelig for de skoleklasser, der besøger barkegryden,” siger Ole Hansen.   

 

 

Her er programmet for indvielsen 

 

Kl. 15.00: Velkomst og præsentation af barkegryden  

  • Kystliv Holbæk v. Ture Møller og Carsten Hvid 

 

Kl. 15.10: Taler 

  • Udvalget for Kultur og Fritid v. formand Ole Hansen 
  • EUC Nordvestsjælland v. direktør Steffen Lund  

 

Kl. 15.45: Rundvisning på Holbæk Kystlivscenter, hvor idéen bag og status for centeret præsenteres  

 

Kl. 16.15: Farvel og tak for i dag  Feedback

Sidst opdateret

21.08.2018

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin