Spring til indhold

Holbæk Bibliotek vinder pris for demens-projekt

Biblioteket inviterer nu frivillige seniorer til at stå for arrangementer, der skal skabe nye fællesskaber for demensramte borgere og deres pårørende. Den innovative idé har tænketanken Fremtidens Biblioteker udvalgt som den bedste i deres konkurrence.
12.03.2018

Holbæk Bibliotek vil styrke fællesskaber og sociale relationer blandt ældre borgere i kommunen. Derfor vil der senere i år blive afholdt en række arrangementer for borgere med demens og deres pårørende.

Det er dog ikke biblioteket selv, der står for arrangementerne. Seniorer inviteres nemlig til at være frivillige i projektet, hvor de vil få ansvar for at planlægge og afvikle aktiviteter for målgruppen. Det er en ny måde at arbejde med demens og fællesskaber på, hvilket har ført til, at projektet har vundet Fremtidens Bibliotekers konkurrence ”Skab Fællesskab”.

 

Frivillige får ansvar

Holbæk Bibliotek overlader trygt et stort ansvar til de frivillige seniorer, som bliver en del af demens-projektet. Og det er der en særlig grund til.

”Vi ønsker at øge mulighederne for demensramte og pårørende, men også for ældre borgere, der ønsker at styrke deres sociale relationer. Mange undersøgelser viser nemlig, at frivilligt arbejde både gør folk lykkeligere og giver bedre helbred”, forklarer Pil Hodal, der er tovholder på projektet.

Aktiviteterne kan for eksempel være oplæsning, fællessang og udflugter. Det er hundrede procent op til de frivillige, hvad der skal foregå, fortæller Pil Hodal. Hun tilføjer, at biblioteket vil give vejledning og stille lokaler til rådighed.

 

Visionær vinder

Det innovative projekt har vundet Fremtidens Bibliotekers konkurrence, der gik ud på at engagere ældre og øge fællesskaber gennem aktiviteter. Det var 2. marts, at Holbæk og Randers Bibliotek blev kåret som de to vindere. Dermed har Holbæk Bibliotek vundet 50.000 kroner for sine visionære idéer. Pengene går til de frivilliges afholdelse af aktiviteter.

Holbæk Bibliotek vandt, fordi juryen bemærkede, hvordan biblioteket på nytænkende vis tager fat i demente, men især også dementes pårørende som overset gruppe. Begrundelsen lød dertil på, at biblioteket inddrager frivillige og solide samarbejdspartnere. Biblioteket samarbejder med Ældresagen, Alzheimerforeningen Vestsjælland samt Fælles-skaberne og demensspecialister i Holbæk Kommune. Samarbejdet går blandt andet ud på at finde borgere og give vejledning.

Pil Hodal fortæller, at de på Holbæk Bibliotek glæder sig til at se arrangementerne udfolde sig. I den nærmeste fremtid står arbejdet på at planlægge konkrete opgaver, og hvis du er interesseret i at være frivillig, er du meget velkommen til at kontakte biblioteket på telefonnummer: 72 36 36 06.

På billedet øverst ses fra venstre vicebiblioteksleder Rikke Rørbeck Drustrup, bibliotekar Birgitte Winzentsen, projektmedarbejder Pil Hodal, bibliotekar Mette Madsen og bibliotekar Birgitte Haag Jespersen.Feedback

Sidst opdateret

09.04.2018

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin