Spring til indhold

Stubmøllen står som ny

Gennem det seneste halve år har møllebygger Michael Jensen fra Vig arbejdet restaureret den gamle Søndersted Stubmølle efter branden sidste år. Møllen er nu færdig og overdraget til Holbæk Kommune.
18.09.2018

Det var et chok for mange, da Søndersted Stubmølle brændte den 20. maj 2017. Toppen af det mangeårige vartegn for Strandparken og hele kommunen, brændte hurtigt væk, efter nogle unge mennesker havde tændt et bål i den gamle mølle.

Herefter stod møllen i et stykke tid i en sørgelig forfatning, indtil møllebygger Michael Jensen tog fat på den omfattende restaurering. Nu er restaureringen så færdig og møllen er overdraget til Holbæk Kommune igen. Det betyder, at møllen kan være til glæde for mange besøgende i rigtig mange år fremover. Levetiden på en restaureret stubmølle er bare noget længere end et almindeligt typehus:

”Nu holder den 200 år mere”, sagde Michael Jensen således med et skævt smil ved overdragelsen.

Fast arbejde

Den gamle stubmølle har været fast arbejde for Michael Jensen det seneste halve år.

Hele beklædningen på møllens top og store dele af den indvendige konstruktion og særligt det store tandhjul, der i sin tid bragte kraften fra vingerne til møllestenen, krævede en gennemgribende restaurering. Herudover er der blandt andet arbejdet på møllens fødder.

Spor af branden

Til trods for mange nye stykker træ i den gamle mølle, er der dog fortsat meget originalt træ tilbage. Gnider man fingeren hen over nogle af de konstruktioner i gulvet på øverst etage soder det stadig fingeren. Også stigen op til påslaget – det kar, man hældte kornet i – er blevet afrenset, men har fortsat mørke pletter.

”Det gør ikke noget, at man kan se, at der har være en brand. Branden er en del af møllens historie nu”, siger Michael Jensen.

Ny farve

Mange borgere vil sikkert undre sig over, at møllen ikke mere er sort, men derimod har fået en lysere brun farve.

Det skyldes den type trætjære, der er brugt. I forbindelse med restaureringen har man således sigtet mod det mest originale, og det har med høj sandsynlighed været den brune trætjære, der i øvrigt også er den mest holdbare. Den brune farve vil med tiden bliver mørkere uden dog at blive helt sort.

En særlig opgave

For Michael Jensen er det ikke usædvanligt at arbejde med en gammel mølle som Søndersted Stubmølle. Alligevel har arbejdet været noget særligt.

”Det er det lokale. Jeg er jo fra Vig, og min far har i sin tid arbejdet på møllens vinger”, siger Michael Jensen, der beskriver sit arbejde som en genfejl. Han er således intet mindre end femte generation af møllebyggere i familien.

Se billeder af møllen

 

 

 Feedback

Sidst opdateret

18.09.2018

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin