Spring til indhold

Holbæk Kommune er klar til afstemning – er du også?

Et valg i Danmark er ikke bare noget, der kan klares uden videre. Der ligger megen forberedelse bag. Vi er klar til onsdag d. 1. juni.
31.05.2022

På foto ses to medarbejdere fra Drift og Vedligehold, Bo og Jon, der netop er blevet færdige med at opsætte valgbokse i Jernløsehallen tirsdag morgen. Turen gik dernæst til Undløse, hvor de skulle gøre klar til valg der.

Afstemningsstederne er åbne onsdag d. 1. juni kl. 8.00-20.00 (på Orø er det kl. 9.00-20.00). På dit valgkort står, hvor du skal stemme. Har du mistet det, så har du stadig mulighed for at stemme. Så skal du bare møde op på valgstedet med gyldig identifikation (pas, kørekort eller sundhedskort).

Holbæk Kommune nedsætter et valgsekretariat med tre medarbejdere til lejligheden, der starter en måneds tid før valget med at samle trådene.

Dagen før valget bruger Drift og Vedligehold 20 medarbejdere på at sætte stemmebokse m.v. op på de 15 afstemningssteder. Når afstemningen er overstået, så skal det hele pilles ned og gøres klar til næste gang.

På stemmedagen er der personale standby til at køre ud og assistere på de enkelte afstemningssteder, og når det hele er overstået kl. 20.00 onsdag aften, så bliver stemmeurnerne hentet og samlet et centralt sted efter den første optælling. Dagen efter afstemningen, altså på torsdag, er der fintælling af stemmerne.

Mange involveret i et valg

I alt er 282 administrative medarbejdere involveret i folkeafstemningen på den ene eller anden måde, og dertil kommer 144 valgtilforordnede borgere, der har meldt sig til at deltage i valghandlingen, og som typisk udpeges af de politiske vælgerforeninger.

Udover arbejdet på selve afstemningsstedet har medarbejdere og valgtilforordnede i dagene før valget besøgt de borgere i deres eget hjem, der ønsker at brevstemme, og som ikke selv har mulighed for at komme hen på et valgsted.

Hvorfor ikke elektronisk afstemning?

Fra centralt hold er det bestemt, at et valg skal foregå, som vi gør i Holbæk og alle andre steder i landet. Det er ikke muligt at afholde et valg elektronisk, som reglerne er nu. Om det kommer på sigt, kan der ikke siges noget om i øjeblikket.

Holbæk Kommune ønsker alle en rigtig god afstemningsdag.

Seneste folkeafstemninger

Folkeafstemning om omdannelse af retsforbeholdet d. 3. december 2015
Stemmeprocent: 71.74% (brevstemmer 1.868)

Folkeafstemning om den fælles patentdomstol d. 25. maj 2014
Stemmeprocent: 53.97% (brevstemmer 1.380)

Læs mere om folkeafstemningen onsdag d. 1. juniFeedback

Sidst opdateret

31.05.2022

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin