Spring til indhold

Holbæk Kommune skruer yderligere ned for energiforbruget

PRESSEMEDDELELSE | Der iværksættes yderligere tiltag for at spare på energien og for at hjælpe udsatte borgere i en krisetid.
12.10.2022

Energikrisen har ramt store dele af Europa. Som samfund står Danmark i en meget usikker forsyningssituation, hvor det er nødvendigt at spare på energien. Derfor indstiller et enigt Økonomiudvalg til Kommunalbestyrelsen, at skøjtebanen på Markedspladsen i Holbæk ikke sættes op i denne vintersæson.

”Det er selvfølgelig enormt ærgerligt, at Isrosen ikke kommer til at åbne i denne sæson. Hvert år skaber banen glæde for de mange tusinde besøgende. Men skøjtebanen bruger ekstremt meget strøm, og vi befinder os i øjeblikket i en helt ekstraordinær energikrise. En situation der kræver handling. Vi er derfor nødt til at bidrage til forsyningssikkerheden, hvilket vi selvfølgelig også vil gøre fra kommunens side samt forsøge at hjælpe vores borgere bedst muligt,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen, borgmester i Holbæk Kommune.

Borgmesteren tilføjer, at kommunens medarbejdere på ungeområdet og Sidesporet arbejder med at kunne tilbyde alternative aktivitetstilbud til unge hen over vinteren.

Vil hjælpe udsatte borgere

De stigende energipriser rammer en lang række borgere på pengepungen. Specielt fordi en stor del af husstandene i kommunen opvarmes af naturgas- eller oliefyr. Kommunen er derfor i tæt dialog med Fors om, hvordan varmeforsyningen kan konverteres til fjernvarme i de områder, hvor det er muligt, og hvad der er af alternative løsninger i de områder, hvor fjernvarme ikke vil være en mulighed.

Det er dog ikke en øvelse, der kan gennemføres inden for en kort tidshorisont. Derfor forsøger Holbæk Kommune at hjælpe de borgere, der er mest udsatte i øjeblikket og hårdt ramt af de høje energipriser.

”Vi har inden for lovens rammer indført mere lempelige vurderinger af særlige borgeres rådighedsbeløb, når der ansøges om tilskud til enkeltudgifter. Det betyder, at flere reelt kan få støtte. Der er samtidig en tæt dialog med de almennyttige boligorganisationer for at forebygge udsættelser af borgere fra deres lejeboliger,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen.

Yderligere tiltag kan iværksættes

Administrationen i Holbæk Kommune arbejder i øjeblikket på at sammensætte et katalog med flere indsatser, som kan nedbringe energiforbruget. De indsatser, der arbejdes med i kataloget, er ikke med i første omgang, da vurderingen er, at indsatserne ikke umiddelbart kan tilvejebringe tilpas store reduktioner i forhold til de gener, som indsatserne vil medføre, blandt andet i forhold til den generelle sundhedstilstand og mulighed for bevægelse. Kataloget med forslag til yderligere energibesparende tiltag forelægges Økonomiudvalget på det førstkommende møde.

”Indsatserne i kataloget behandles på næste Økonomiudvalgsmøde og kan iværksættes, hvis der kommer yderligere pres på energisituationen, og hvis vi eventuelt bliver pålagt at reducere vores energiforbrug yderligere. Det kan for eksempel være lukning af idrætshaller, reduktion af vejbelysning, lukning af svømmehaller og hjemsendelser med nedlukning af kontorarbejdspladser,” fortæller Christina Krzyrosiak Hansen, der understreger, at alle eventuelle beslutninger, som påvirker kommunens medarbejdere vil blive drøftet og implementeret i samarbejde med kommunens Hovedudvalg.

Fakta

  • Isrosen bruger cirka 90.000 kWh om måneden. Til sammenligning bruger en almindelig husstand i Danmark 4.500 kWh timer årligt.
  • Kommunalbestyrelsen skal træffe endelig beslutning om Isrosen på sit møde onsdag den 26. oktober.
  • Holbæk Kommune følger regeringens anbefalinger og har derfor sænket temperaturen til 19 grader i blandt andet de administrative bygninger, skoler, sportshaller, klubber og biblioteker. Undtaget er plejecentre, børnehuse med småbørnsgrupper og botilbud. Derudover slukkes for al unødvendig belysning samt unødvendig udendørsbelysning af facader, parkarealer m.v.


Feedback

Sidst opdateret

12.10.2022

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin