Spring til indhold

Hvor meget alkohol drikker du egentlig?

I denne uge sætter Alkohol & Samfund, TrygFonden og landets kommuner fokus på at nedbryde tabuer om alkoholproblemer med kampagnen “Flere end du tror”.
08.10.2021

Hvor mange drikker du? Sikkert flere end du tror...

140.000 danskere er afhængige af alkohol, men kun 17.000 er i behandling hvert år. Samtidig drikker knap 600.000 danskere – 1 ud af 5 – mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger, hvilket betyder, at de har en øget risiko for at blive afhængige.

Derfor skal årets alkoholkampagne være med til at nedbryde tabuer om alkoholproblemer med budskabet 'Flere end du tror – alkoholproblemer rammer alle'. Ligesom det er målet at få flere mennesker til at tage skridtet og søge hjælp – enten via offentlige rådgivnings- og selvhjælpstilbud eller kommunale behandlingstilbud.

Hvis du eller din pårørende har brug for hjælp, så tag kontakt til Holbæk Rusmiddelcenter på telefon 72 36 40 90 eller find yderligere oplysninger på deres hjemmeside. Her vil du kunne få gratis, anonym rådgivning.

Gode råd til samtalen, der skal bryde de dårlige alkoholvaner

Alkohol & Samfund og TrygFonden giver en række gode råd til, hvordan man selv kan få kontrol over sit alkoholforbrug, og hvordan man som pårørende kan få hul på samtalen med ens nære, der drikker lidt for meget.

  • Husk først og fremmest, at du ved at sige noget, viser omsorg for den anden
  • Forbered samtalen og øv den gerne på forhånd. Skriv eventuelt ned, hvad du vil sige, så du husker at få det hele med
  • Vær konstruktiv og forsøg at få den anden til at tænke over sit indtag af alkohol
  • Brug gerne konkrete eksempler på, hvordan den andens alkoholforbrug påvirker dig eller andre
  • Tænk over, hvad du gerne vil opnå med samtalen. Vil du fx have den anden til helt at ophøre med at drikke eller til at nedsætte sit alkoholforbrug
  • Følg samtalen op efter et stykke tid, og vær klar til at hjælpe, hvis den anden har/får behov for det
  • Få hjælp af en rådgiver på www.alkolinjen.dk til at tage snakken. Alkolinjen taler hver dag med både drikkende og pårørende og hjælper dem videre. Ring 80 200 500
  • Få flere gode råd på Alkohol & Samfunds hjemmeside til at sænke alkoholforbruget eller hent app’en 'AlkoLog' gratis, som hjælper med at give et overblik over ens alkoholforbrug.


Feedback

Sidst opdateret

08.10.2021

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin