Spring til indhold

Elever bliver opdagelsesrejsende

Hele det ganske land bliver udforsket, når elever i 4. klasser næste år drager på ture, der går i alle kompassets retninger. Det sker som en del af projektet ”Kend dit land”, og på Holbæk By Skole går nogle af de opdagelsesrejsende.
25.06.2019

Da opdagelsesrejser storhittede i Europa for over 500 år siden, var rejserne ofte med penge og magt for øje. Når 4. klasse-elever det næste år begiver sig ud i alle landets kroge, er det med andre briller på. Skatten glimter nemlig af kendskab til historie, kultur og natur i Danmark.

Projektet hedder ”Kend dit land”, og det sender over 8000 elever på mini-dannelsesrejser i Danmark, hvor de får mulighed for at opleve nye egne af det ganske land. Holbæk Kommune har også fået tilskud til de kommende Marco Poloer af Slots- og Kulturstyrelsen, og på Holbæk By Skoles afdeling Absalon går en kommende 3.klasse, som til næste år tager på ekspedition til Århus.

Museum, bjerge og havdyr

På ekspeditionen skal eleverne udforske kunstmuseet Aros, betragte landskabet ved Mols Bjerge, overnatte blandt havdyr i Kattegatcentret og møde Grauballemanden på Mosegaard Museum. Det er oplevelser, der giver de unge opdagelsesrejsende flere ting med i rygsækken:

”Eleverne får sammen en masse oplevelser og praktisk erfaring, hvor alle sanser sættes i spil. Det styrker de sociale relationer og skaber en fælles referenceramme, som de kan tage med hjem til klasselokalet”, fortæller Helen Jørgensen, der er lærer på Holbæk By Skole, afdeling Absalon.

Når eleverne igen er hjemvendt, vil det efterfølgende skolearbejde tage udgangspunkt i de fælles oplevelser. De fælles, sanselige og praktiske erfaringer vil på en levende måde gøre det nemmere for eleverne eksempelvis at beskrive en blæksprutte eller forså jernalderens kultur. På den måde kombineres fagligheder som historie, natur og dansk.

Personlig udvikling

Det er i maj 2020, at elever og forældre vinker på gensyn til hinanden. Her hopper eleverne nemlig på en bus, der som navigatør og følgesvend sætter kursen mod Århus og er med hele vejen. Det er en rejse, som alle glæder sig til, og den kan udvikle eleverne både fagligt og personligt.

”De unikke oplevelser, vores elever får næste år, kan også vække deres indre nysgerrighed for at udforske nye områder og samtidig give en motivation for at vende tilbage en dag”, forklarer Helen Jørgensen.

Den personlige udvikling ligger også til grund for en del af projektet. Mette Bock, tidligere Kultur- og Kirkeminister samt medstifter af Kend dit land, har i forbindelse med projektet nemlig fortalt, at hvis børn får en forståelse af, hvem de selv og deres land er, er det nemmere at møde verden med åbenhed.

Med projektet ønskes det generelt at give de unge verdensborgere nye perspektiver, som danner og uddanner dem til fremtiden. Det er mundet ud i et katalog med 15 skræddersyede ture, som skolerne kan vælge imellem. Turene går fra nordjyske fiskerlejer over fynske landsbyer til hovedstadens kulturinstitutioner. Skoler fra 55 kommuner skal afsted.



Feedback

Sidst opdateret

08.06.2021

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin