Spring til indhold

Anlægsgartneren

”Noget af det bedste ved mit arbejde er, at jeg har kontakt med borgerne".

Raul Enrique Rivera Zárate er anlægsgartner og arbejder i afdelingen Drift og Vedligehold i Holbæk Kommune.

”Noget, jeg er særligt glad for ved mit arbejde som anlægsgartner i Holbæk Kommune, er, at jeg giver borgene noget flot at kigge på, at naturen omkring dem er fin og vedligeholdt. Min makker og jeg har blandt andet fået mulighed for at plante vilde blomster ved Bjergmarkskolen. Jeg har set små piger plukke en buket af de vilde blomster og give dem til deres kammerater eller til lærerne. Det betyder rigtig meget for mig, at vi kan give folk et lille smil med på vejen” siger Raul.

Fra København til Holbæk

Raul flyttede til Holbæk med sin kone og børn for 3 år siden. Dengang arbejde han som anlægsgartner i Carlsberg byen i København, og pendlede hver dag. Efter et par år syntes Raul, at han brugte for lang tid på transport, og derfor søgte han job tættere på, hvor han boede. Og det blev i Holbæk Kommune i drift og vedligehold, hvor han har arbejdet siden april 2022.

”Jeg arbejder sammen med min makker, og vi kører ud sammen hver dag. Vi vedligeholder vejkanter, slår græs, klipper hæk og fælder træer. Vi er ude hver dag i den friske luft, og vi gør en forskel for borgerne. Vi bliver tit mødt med et smil, når vi er ude for at ordne de grønne områder,” siger Raul.

”Jeg hørte om projektet ’Vild med vilje’, og det havde jeg lyst til at arbejde mere med. Jeg så rundt om i kommunen, at der var steder som trængte til lidt kærlighed, og derfor ville jeg gerne arbejde i kommunen,” siger Raul.

Efterår og løvfald

Nu, hvor efteråret er på vej, skal Raul og hans makker gøre de grønne områder klar til vinteren.  

”Når sæsonen skifter, skal vi gøre klar til vinter. Det gør vi ved at rydde op på områderne. Vi brænder ukrudt, beskærer træer, og så planlægger vi, hvad skal gøre i det sene efterår,” siger Raul.

Der er meget, der skal passes og ordnes i de grønne områder. Der er blandt andet mange blade der skal samles op efter løvfaldet. Raul synes, det er spændende, at arbejdet er så forskellige og at årstiderne skifter.

”Vi har fokus på mere biodiversitet i de grønne områder. Det er ikke længere populært bare at have pæne klippede græsplæner. Nu skal der være mere vild natur i områderne. Vi vil gerne have mere natur og insekter ind i byerne, så folk har noget pænt at kigge på. Det er også en del af mit arbejde at planlægge, hvor der skal være mere vild natur i byen,” siger Raul.  

Fra bartender til anlægsgartner

Raul har ikke altid været anlægsgartner. Han har taget en uddannelse i Business Management. Og for snart 10 år siden boede han i London og arbejdede som cocktailbartender på forskellige barer. I London tog han uddannelse som sommelier.

Senere flyttede han med sin kone til København, og arbejdede som bartender. Men det hang ikke sammen med familielivet.

”Jeg fik en form for livskrise, for jeg vidste ikke, hvad jeg ville arbejde med. Jeg havde et sommerhus, og jeg har altid kunne lide at arbejde udenfor og ordne ting i haven. Så derefter besluttede jeg mig for at tage uddannelsen som anlægsgartner,” siger Raul.  

Uddannelsen som anlægsgartner er bred. Raul har også taget ’den grå del’ af uddannelsen. Det handler om byggeri, om at anlægge en hel have, og lægge fliser.

”I mit arbejde nu, laver jeg mest de grønne ting, altså ordner de grønne områder i kommunen. Jeg synes også, det er sjovt at arbejde med ’det grå’, men det er hårdt fysisk, så det laver jeg ikke så meget af,” siger Raul.

Raul har også haft mulighed for at udvikle sin faglighed i jobbet som anlægsgartner og været på kurser om byøkologi, biodiversitet og bæredygtig beplantning.  

Skaber glæde hos borgerne

”Noget af det bedste ved mit arbejde er, at jeg har kontakt med borgerne. De borgere, jeg møder, er glade og søde. Når vi står og klipper hæk eller slår græs, siger borgerne tit, at de er glade for det arbejde, jeg har lavet. Noget andet på arbejdet, som jeg er glad for, er kollegaerne. Her er hyggeligt at være og her er et godt arbejdsmiljø. Alle er smilende og søde, jeg har aldrig mødt en sur mine, ” siger Raul.

Hvis kommunes træer eller beplantning er vokset vild eller væltet ind i en borgeres hav, så klarer Raul og hans makker også det.

”Vi fik på et tidspunkt en ’akut’ opgave, som vi kørte ud til med det samme, fordi der var et af kommunes træer, som var væltet ind i en mands have. Vi skar træet ned og fjernede det hele. Han var så glad for, at vi gjorde det for ham. Han kom ud og sagde tak flere gange og kom med sodavand til os. Det gør mig glad og i situationer som den, føler jeg, at mit arbejde giver mening,” fortæller Raul.  

 

 

 

 



Feedback

Sidst opdateret

04.01.2023

Ansvarlig redaktør

Mette Wallin