Darunee Thongmark Nielsen bor i Vipperød. Hun er thailænder, og har boet i Danmark i 10 år. Hun har været ufaglært social- og sundhedshjælper i seks måneder i Tølløse hjemmepleje. Når hun får tid, vil hun gerne tage social- og sundhedshjælperuddannelsen.
Darunee har tidligere arbejdet i København, på et hotel, hvor hun var ’duty manager’, hun stod for at tilberede morgenmad og var ansvarlig for den daglige ledelse af personalet i morgenmadsrestauranten. Med tre børn syntes hun, at der var for lang transporttid til og fra arbejde hver dag. Hun sagde sit job op, for at finde et job i nærheden af sit hjem.
God mulighed for at øve sproget
Darunee har lidt udfordringer med at tale dansk, og det gjorde det svært for hende at finde et job. I hoteljobbet kunne hun godt lide at hjælpe gæsterne på hotellet, og det fik hende til at tænke, at hun gerne ville give omsorg til mennesker.
”Der er mange thaikvinder der arbejder i plejen. I første omgang, tænkte jeg, at det skal jeg ikke. Nu ville jeg ønske at jeg var startet med det noget før. Jeg havde fordomme om jobbet f.eks. i forhold til personlige pleje og tænkte, at det ikke var noget for mig. Men nu er jeg glad for, at jeg gjorde det alligevel, ” siger Darunee
Darunee tænkte at der manglede personale i SOSU-faget, og derfor valgte hun det. I jobbet på hotellet, kunne hun godt lide den hjælp, hun gav til turisterne som kom på hotellet. Darunee tænkte derfor, at hun nu kunne give sin omsorg til mennesker som, havde brug for hjælp.
”Jeg kan godt lide at arbejde med mennesker og give dem omsorg. Jeg synes, at arbejdet er hyggeligt, og det er dejligt, at jeg kan gøre en forskel for borgerne", fortæller Darunee.
Darunee kører ud til 10-15 borgere hver dag og hjælper dem med de ting, som de har brug for. Nogle borgere har brug for meget hjælp, hos andre er det mindre ting. Men uanset hvor meget hjælp de har brug, så synes Darunee at hendes arbejde giver mening.
”Selvom jeg har udfordringer med sproget f.eks. med udtale og min accent, og det nogle gange er svært at udtrykke mig overfor borgerne, så er det faktisk lige meget, når jeg er hos borgeren. Jeg kommer og gør en forskel og hjælper dem, og det er de glade for. Det giver mening. Jeg får også øvet dansk, når jeg snakker med borgerne, ” siger Darunee.
Opstarten på jobbet
Darunee startede som praktikant på Tysingehave pleje- og dagcenter i Tølløse. Her var hun i tre uger og fik et indblik i arbejdet som social- og sundhedshjælper. Efter den periode kom hun i hjemmeplejen, og de første to uger blev hun oplært af en anden medarbejder, så hun kunne lære, hvordan tingene skulle gøres. Praktikperioden gjorde det nemmere for Darunee at komme ud på jobbet i hjemmeplejen. Her fik hun erfaringer, som var brugbare da hun fik arbejde i hjemmeplejen.
"For mig er det gode ved jobbet, at jeg kan hjælpe borgerne med deres daglige opgaver. Jeg syntes det er meningsfyldt at arbejde med hjemmepleje. Mange af borgerne er ensomme, og de er taknemmelige for min hjælp. Det føles godt, " siger Darunee.
Darunee er glad for den oplæring hun har fået til faget. Når hun har været ansat i et år i Holbæk Kommune, vil hun gerne tage uddannelsen som social- og sundhedshjælper. Det giver hende mere tryghed at være faglært, og hun får noget mere viden på området.
Gode kolleger
”Mine kollegaer er søde og åbne. De har taget godt imod mig. Vi kan snakke sammen, og vi er gode til at hjælpe hinanden. Vi er meget blandede typer af mennesker, og i mange forskellige aldre, og det er godt. De er gode til at hjælpe mig, også med sproget f.eks. med at oversætte et ord eller med at stave til ord når jeg skriver observation af borgere,” siger Darunee.
En typisk dag for Darunee starter dagen klokken 7.00. Personalet får information om, hvordan dagen ser ud, og om der er noget nyt som de skal vide, inden de tager ud til borgerne. Derefter kører de ud til deres borgere.
"Nogle dage er travle, men de fleste borgere er glade, når jeg kommer, og det giver mig følelsen af, at jeg gør en forskel for dem,” siger Darunee.
Tæt forhold til borgerne
Darunee har fået et godt forhold til nogle borgere, og det er særligt hvis borgerne ikke har noget familie.
”Jeg synes, det er rigtig rart, at jeg kan komme og hjælpe borgerne hver eneste dag. Jeg er deres tryghed, og de deler deres hverdag med mig. Det betyder meget for mig, hvordan de har det.”