Spring til indhold

158. Udsatterådets høringssvar

Økonomiudvalget, Socialudvalget

Af Stine Welent Andersen

Udsatterådets høringssvar vedr. Besparelser med økonomisk effekt for budget 2023-2027 med fokus på Socialudvalgets område.

Det er med stor beklagelse at konstatere, at Holbæk kommune er i den situation, at der skal ske så omfattende besparelser generelt i kommunen, og for Udsatterådets perspektiv for de allermest socialt udsatte mennesker i Holbæk kommune.

Det er Udsatterådets opfattelse at mange af de forslåede besparelser er meget kortsigtede, og vil på sigt give markant større udgifter, idet der er tale om besparelser på det forebyggende arbejde og de allermest socialt udsatte mennesker – børn, unge og voksne.

Borgerkontakt og de mest socialt udsatte mennesker:
Det er Udsatterådets holdning, at en stor del af de foreslåede besparelser på Socialudvalgsområdet i høj grad rammer de mest socialt udsatte borgere i Holbæk Kommune. Udsatterådets målgruppe er voksne socialt udsatte mennesker, men vi vil trods dette udtrykke en stor bekymring om, at der i forslagene peges på en række besparelser, som i den grad rammer udsatte familier og børn. For en stor del af besparelserne er der også her tale om nedlæggelse af tilbuddene.
Det er efter Udsatterådets vurdering, at besparelser på børn- og familieområdet er en meget kortsigtet løsning. At nedlægge indsatser, som skal sikre en tidlig indsats til familier med børn i mistrivsel og med sociale udfordringer, er i Udsatterådets perspektiv både en økonomisk dårlig beslutning på den lange bane og ikke mindst en meget stor udfordring for det enkelte barn.
Udsatterådet kan kun på det kraftigste opfordre til at undgå massive besparelser for indsatser og tilbud, hvor borgerkontakten er størst og mest direkte og nærværende, og som er tættest på borgerne. Som f.eks. rådgivnings- og støttetilbud og aktivitetstilbud. Tilbud, som har en markant indflydelse på trivsel.

Nedprioritering/manglende prioritering af samarbejde og samskabelse/partnerskaber med civilsamfundet:
Udsatterådet har ved tidligere høringer og ved en række andre anledninger peget på, at der er et stort potentiale for såvel socialt udsatte borgere i Holbæk Kommune, for kvaliteten og udvikling af sociale tilbud og for den kommunale økonomi, hvis kommunen indgår et tættere samarbejde med civilsamfundet og frivillige organisationer. De to sektorer kan noget forskelligt og kan komplementere hinanden. Denne vurdering understøttes af flere rapporter og erfaringer fra andre kommuner.
Det er med stor beklagelse, at Udsatterådet kan konstatere, at der kun er få indsatser, som peger på muligheden for at nytænke tilbuddene og samarbejdet med civilsamfundet. Tværtimod så er der tale om direkte nedlæggelse af tilbud for socialt udsatte mennesker, og hvor der således ikke er peget på alternativer til, hvordan et tilbud i en anden udformning kunne fortsætte i samarbejde med civilsamfundet, samtidig med en (mindre) besparelse. F.eks. SEL§104 tilbud.
At der yderligere er forslag om besparelser på tilbud, som direkte involverer civilsamfundet, eksempelvis opsigelse af samarbejdsaftale med Home-Start, reduktion af §18-midler, gør en mulig ambition om tættere samarbejde med civilsamfundet vanskeligere.

Nedlæggelser, nedlæggelser, nedlæggelser:
Udsatterådet kan konstatere, at ud af de 31 besparelsesforslag, som er angivet på Socialudvalgets område, så er der tale om 18 direkte nedlæggelser af tilbud til socialt udsatte borgere – børn, unge og voksne. Tilbud, som derved helt forsvinder.
Det er meget bekymrende, og der opfordres til at finde alternativer til egentlige nedlæggelser.

Udsatterådet:
Under besparelser inden for Økonomiudvalgets område peges der på nedlæggelse SIOU-Ø03A – alternativ besparelse af Udsatterådet SIOU-Ø03B.
I lyset af, at det er Udsatterådets holdning, at tilbud og indsatser tættest på borgerne skal friholdes i størst muligt omfang fra besparelser, stiller medlemmerne af Udsatterådet sig i front for besparelse. Vi mener, at Udsatterådet godt kan fungere på et minimum af økonomi. Det skal bemærkes, at alle medlemmer af Udsatterådet arbejder frivilligt eller stiller sin tid og arbejdskraft til rådighed i Udsatterådet gennem egen organisation. Dog vil det være et krav fra Rådets nuværende medlemmer, at der fortsat er tilknyttet sekretariat, og at der er en mindre forplejning til møderne.
Såfremt Holbæk Kommune ønsker at nedlægge Udsatterådet, så tages dette til efterretning om end med stor beklagelse.
Hvis der peges på en fortsættelse af Udsatterådet med en given besparelse, stiller Udsatterådets medlemmer sig fortsat meget gerne til rådighed.

På vegne af Udsatterådet

Stine Welent Andersen
Forperson for Udsatterådet

Susanne Lodberg 
Næstforperson for Udsatterådet



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund