Spring til indhold

150. Høringssvar vedr. SIOU40-25, SIOU40-01 og KUFU 5

Socialudvalget, Udvalget for Kultur og Fritid

Af Forretningsfører Lis Franciska Jensen

Nedenstående høringssvar omhandler de tre forslag til besparelser vedr.:
- reduktion i opsøgende arbejde til de mest
udsatte borgere,
- nedlæggelse af kulturformidler, samt
- UngHolbæk - Besparelse i UngHolbæks
fritidsvejledning og gadeteams.

Dette høringssvar omhandler IKKE samarbejdet med Holbæk Kommune indenfor rammerne af den boligsociale helhedsplan i Grønneparken, da dette er beskrevet og aftalt i en bindende samarbejdsaftale.

Det handler der i mod om samarbejdet mellem Lejerbo Holbæk og Holbæk Kommune i alle vores øvrige almene boligafdelinger i hele Holbæk Kommune.

Som alment boligselskab er en væsentlig del af vores opgave, at tilbyde boliger til alle - også de, der er mest udsatte. Samtidigt er såvel vi, som Holbæk Kommune, forpligtet til at sikre velfungerende boligområder, hvor trygheden er høj og trivslen god. Til det har vi flere værktøjer, eksempelvis en fælles udlejningsaftale for hele kommunen. Men regulering af anvisningen kan ikke stå alene. Vi har derfor, i Lejerbo Holbæk, etableret gode og tætte samarbejdsrelationer i tværsektorielle netværk mellem vores drift og Holbæk kommunes ansatte - herunder særligt de opsøgende medarbejdere under § 99, kulturformidleren og gadeplansmedarbejderne fra Ung Holbæk. Samarbejdet sikrer at udsættelser afværges, vanskeligheder med at bo tæt med andre håndteres, og tryghed i alle områder sikres.

Den fælles indsats har stor betydning for den enkelte borger. Ofte "flyver" de mest udsatte, og dermed de, der har størst behov for hjælp "under den kommunale radar", til gengæld kan de ofte skabe stor bekymring, utryghed eller være til gene for deres naboer, som de bor tæt med. Vores medarbejdere kender som regel til problemstillingerne som de første, og kan også ofte bruge den tillid, som beboerne føler til dem, til at bygge bro til de kommunale medarbejdere, og derved sikre en hurtig og effektiv indsats - til stor gavn for den enkelte, men også til sikring af tryghed og trivsel for de øvrige beboere.

Gennemføres de tre nævnte spareforslag, mister vi vores væsentligste samarbejdspartnere, og det vil med sikkerhed medføre en stigning i udsættelser, øget mistrivsel og - ikke mindst - øgede udgifter for kommunen, da udsættelser og deraf evt. følgende hjemløshed, ikke blot er en menneskelig katastrofe, men også en endog meget omkostningstung post.

Derfor - af først og fremmest menneskelige hensyn, men også af hensyn til den generelle tryghed, og selvfølgelig også af hensyn til kommunens efterfølgende øgede udgifter på område - en indtrængende appel om at lade disse tre spareforslag falde.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund