Spring til indhold

193. Besparelser på §18-området vil ramme mange borgere hårdt!

Socialudvalget

Af Peter Jensen

En reducering af §18 midlerne i 2024-2026 har meget store negative konsekvenser på flere områder:

§18 midlerne er måske den post i det kommunale budget, hvor hver investeret krone kommer allerflest udsatte borgere til gavn i form af øget velfærd. Flere tusinde udsatte borgere, herunder børn, unge, ældre og syge, har hver dag stor glæde af at benytte de mange tilbud, som frivillige sociale foreninger og borgergrupper stiller til rådighed på aldeles frivillig basis. Flere af tilbuddene er dybt afhængige af at modtage §18 midler, da det er deres eneste indtægtskilde, så hvis midlerne reduceres eller for nogle tilbuds vedkommende måske ikke bevilges, kan det betyde lukning af tilbud.

At investere i frivillige sociale indsatser er ikke blot til gavn for kommunens udsatte borgere men også for kommunekassen, da en betragtelig del af tilbuddene er af forebyggende karakter og derfor med til at forhindre, at brugernes udsathed øges og dermed også deres behov for dyre velfærdsydelser. Tværtimod oplever mange brugere en øget livskvalitet efter at være blevet en del af et frivilligt socialt tilbud, og i flere tilfælde er tilbuddene med til at løfte den enkelte udsatte borger ud af udsathed og videre ind i en lysere tilværelse, som ikke kun er af stor værdi for vedkommende selv men også for kommunekassen, idet velfærdsudgifterne reduceres, og indtægterne måske ligefrem øges i form af fx flere borgere i beskæftigelse.

For rigtig mange af de flere hundrede frivillige, der hver eneste dag bruger deres dyrebare tid, energi og i nogle tilfælde endda egne midler på at gøre det så godt som overhovedet muligt for den enkelte brugere, vil nedskæringer på området ramme meget hårdt. §18 midlerne er for mange frivilliges vedkommende den allervigtigste anerkendelse af deres frivillige indsats, da midlerne gør dem i stand til at bibeholde eller måske endda øge kvaliteten af deres tilbud, samtidig med at et bevilget tilskud opfattes som en kommunal blåstempling af tilbuddet. At reducere eller måske helt fjerne nogle tilbuds tilskud vil derfor i mange frivilliges øjne blive opfattet som en devaluering af deres indsats og værdien af deres tilbud. Det er hverken værdigt for eller med til at fastholde de så højtskattede frivillige, der løser en så kæmpestor velfærdsopgave i Holbæk Kommune for meget få midler fra en §18-pulje, der i forvejen er blevet beskåret med 30 procent over de sidste fem år.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund