Spring til indhold

109. Borgernes ernæringstilstand, selvbestemmelse og livskvalitet sættes på spil AHLI 3-B2 Reduktion af ernæringsmedarbejdere på plejecentre.

Udvalget for Ældre og Sundhed

Af 

Rikke Kristensen,

Regionsformand Kost og Ernæringsforbundet

 

Der lægges op til en alvorlig reduktion af de ernæringsprofessionelle kompetencer, der er til rådighed på plejecentrene i Holbæk Kommu-ne.

Det er bekymrende for den fremtidige ernæringsindsats, madkvalitet og måltidsafviklingen for beboerne på plejecentre i Holbæk Kommu-ne. Hertil kommer, at den nuværende fleksibilitet, hvor beboerne kan komme med ønsker til maden og inddrages i hverdagen, kan blive påvirket negativ. Dette kan betyde en lavere grad af selvbe-stemmelse for beboerne og en øget arbejdsbyrde hos plejemedar-bejderne på plejehjemmene, som skal finde tid til at håndtere og tilberede mad.

Der er behov for ernæringsprofessionelle kompetencer i forhold til at sikre beboerne et madtilbud, som er tilpasset beboerens indivi-duelle behov. Herunder særligt i forhold til fx småtspisende beboere og beboere med behov for diæter som fx dysfagikost. Disse kost-former er et led i behandling af de svageste beboere. Dette vareta-ges for flere af dagens måltider i dag af ernæringsuddannede, tæt på beboerne og med mulighed for en daglig kontakt til beboerne og plejemedarbejderne. Besparelsesforslaget kræver derfor, at denne form for mad fremadrettet til alle måltider bliver produceret i Hol-bæk Fælleskøkken.

Det er ligeledes en bekymring, hvilken betydning det vil få for ma-dens kvalitet, når det er plejemedarbejdere, der skal stå for håndte-ring og opvarmning af maden. Og hertil kommer tilberedning af da-gens øvrige måltider, anretning og servering af maden. Plejemedar-bejderne er dygtige til at yde omsorg og pleje for beboerne – det er de uddannede til – ikke til at varetage ernæringsprofessionel forplej-ning.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund