Spring til indhold

290. Høringssvar vedrørende AHLI1 – B2 – Nedlæggelse af Indsats til borgere med svær overvægt

Udvalget for Ældre og Sundhed

Af Martin Vestergaard

Høringssvar vedrørende AHLI1 – B2 – Nedlæggelse af Indsats til borgere med svær overvægt
Overvægtsindsatsen i Sundhedscentret handler om meget mere end kun at se på BMI. Det handler om livsstil og om at få støtte til og vejledning om, hvordan ændringer kan føre til en sundere livsstil. Sundhed skal ses bredt og på Sundhedscentret tages der udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og livssituation. Der arbejdes helhedsorienteret og der tales om ernæring, sundere kost- og motionsvaner, bedre søvn, mindre stress. Borgerne støttes ligeledes til at fastholde de sundere vaner, bl.a. ved at indgå i forskellige motionsnetværk i kommunen.

Svær overvægt er et alvorligt folkesundhedsproblem. Svær overvægt er en risikofaktor for en lang række sygdomme og tilstande, herunder hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, fere former for kræft, ledsmerter i bevægeapparatet, søvnapnø, reproduktionsproblemer og for tidlig død. Hertil kommer, at mange med svær overvægt bliver udsat for diskrimination og stigmatisering på grund af deres overvægt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser med dårlig trivsel til følge, herunder selv-stigmatisering som følge af fordomme og myter, man møder i omgivelserne, og som man kan komme til at tage på sig. I Danmark er der hvert år 34.000 ekstra somatiske indlæggelser, 1,3 mio. ekstra kontakter til almen praksis, 2,3 mio. ekstra dage med kort- og langvarigt sygefravær fra arbejde samt 630 fere dødsfald blandt personer med svær overvægt (BMI≥30) sammenlignet med personer med normalvægt eller moderat overvægt (BMI=20-30). Sundhedsprofilen 2021 Andelen med svær overvægt er steget jævnt fra 13,6 % i 2010 til 18,5 % i 2021. Stigningen kan ses i samtlige aldersgrupper blandt både mænd og kvinder. Andelen med svær overvægt er lavest i den yngste aldersgruppe og stiger jævnt indtil 55-64 års-alderen for mænd og 45-54 års-alderen for kvinder, hvorefter den falder lidt indtil den ældste aldersgruppe. Den procentvise stigning er nogenlunde ens for mænd og kvinder. Der er markant social ulighed i forekomsten af svær overvægt, men stigningen har fundet sted i alle uddannelsesgrupper.
(Reference: Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2021)

Fysisk aktivitet som en inkluderet del af tilbuddet
Kommunens tilbud indeholder ligeledes fysisk aktivitet, da mange af borgerne har gavn af at komme godt i gang med aktivitet igen.
Fysisk aktivitet har stor betydning for folkesundheden i Danmark. Fysisk inaktivitet anses for at være en betydelig risikofaktor for en lang række sygdomme og tilstande, herunder hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, flere former for kræft og for tidlig død. Samtidig fremmer fysisk aktivitet vores mentale sundhed og følelsen af velvære. Opgørelser viser, at der i Danmark årligt er 6.000 ekstra dødsfald blandt fysisk inaktive personer i forhold til fysisk aktive personer, hvilket svarer til 14 % af alle dødsfald i Danmark. Der er 14.000 tabte leveår blandt mænd og 8.300 tabte leveår blandt kvinder og et tab i befolkningens middellevetid på et år og en måned for både mænd og kvinder. Sundhedsprofilen 2021.
Andelen, der lever op til WHO’s minimumsanbefaling for fysisk aktivitet på 150 minutter om ugen, er i 2021 på 42 %. Der er en markant social ulighed i forhold til uddannelsesniveau. 26 % af personer med grundskolen som det højest gennemførte uddannelsesniveau opfylder anbefalingerne.
Borgere får superviseret vejledning af kompetente sundhedskoordinatorer og får livslang adgang til forskellige træningsøvelser via. Exorlive Go APP. Dette er med til at sikre fastholdelsen af den øget aktivitet efterfølgende.
(Reference: Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2021)

Borger udtalelse og interview:
D. 26/01-23, blev Helle Soelberg (borger i Holbæk kommune og deltager på livsstilstilbuddet på Sundhedscenteret) interviewet til Nordvest nyt.
Hun udtaler bl.a.;
” Det er så dejligt at være med. Vi har jo nogle skavanker, flere af os, men vi griner og har det så sjovt..”
”Jeg ved ikke, hvad jeg gør galt, når jeg ikke taber mig…. Jeg glæder mig til at få noget hjælp”
”..det er motiverende at gøre det sammen med andre..”
”I løbet af årene er bekendtskabskredsen svundet ind, så det er dejligt at kunne møde nogen til fælles aktiviteter”.
(Reference: Artikel i Nordvestnyt 26/01-2023)

Ved nedlæggelse af tilbud til borgere der lever med overvægt i Kommunen lever Kommunen ikke op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, at sikre forebyggelse og behandling til denne målgruppe. Derved mener vi at kommunen er med til at bidrage til en øget stigmatiseringen af dem der lever med svær overvægt, men som ønsker hjælp og vejledning i forhold til at ændre på deres livssituation.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund