Spring til indhold

203. Høringssvar fra de pædagogiske ledere i dagtilbudsområde Skovvejen

Udvalget for Børn og Skole

Af Jeppe Nicolai Klenitz-Jakobsen

Høringssvar fra de pædagogiske ledere i Dagtilbudsområde Skovvejen.

Vi anerkender at Holbæk Kommunes økonomiske situation nødvendiggør besparelser bredt i kommunen. Vi vil indledningsvis påpege at besparelser på dagtilbudsområdet forringer vores mulighed for at gribe børn inden deres udfordringer udvikler sig til mere komplekse problemer som kræver omkostningstunge foranstaltninger. Vi ønsker derfor at vise hvilke besparelser der har de mindste konsekvenser for børnene og hvordan besparelser kan implementeres mest skånsomt for løsningen af kerneopgaven.

Vedr. LAER 1:
Besparelser på rammen, hvor personale fjernes fra børnene og/eller mulighederne for efter- og videreuddannelse formindskes, forringer vores mulighed for at levere den kvalitet som I politisk har ytret ønske om at børn i Holbæk kommune skal mødes af i deres dagtilbud.
Vi er i forvejen presset af en meget høj grad af inklusion (99% af børn i Holbæk kommune er på almenområdet), hvilket i praksis betyder at børn som jf. vores og psykologernes vurdering burde være i specialbørnehave, afvises af visitationen og dermed ikke visiteres til specialtilbud. Den situation har store konsekvenser for personalets arbejdsmiljø, og hvis muligheden for vikardækning yderligere mindskes, startes en nedadgående spiral hvor sygemeldinger avler sygemeldinger. Dette forværrer vores problemer med fastholdelse og rekruttering.

Vedr. LAER 2:
Vi synes at forslaget om reduktion af en områdeleder og fjernelse af et dagtilbudsområde virker uigennemtænkt. Det at der er ikke en konkret model at forholde sig til, viser at forslaget ikke er gennemarbejdet. Det er ærgerligt at beslutninger om ledelsesstruktur træffes på så uoplyst og uigennemtænkt grundlag. Konsekvenserne ved strukturændringer er, modsat hvad der står i beslutningsgrundlaget, IKKE uden konsekvenser for dem det handler om, nemlig børnene. Når vi som ledere skal tilpasse pædagogikken til en ny områdeleders linje, kræver det endog meget store ressourcer. Når vi skal fokusere vores energi dér, så tages den fra personaleledelsen hvilket uvægerligt får konsekvenser for børnene.
Derfor foreslår vi at man laver en gennemtænkt og langtidsholdbar plan for ledelsesstrukturen på dagtilbudsområdet. Indtil den plan forelægger, foreslår vi at den nuværende struktur fortsætter for at undgå unødige forstyrrelser af driften. Hvis man i den periode ønsker færre områdeledere, så foreslår vi at de to mindste områder ledes af én områdeleder.

Vedr. LAER 11:
Når der er lagt op til besparelser i den størrelsesorden der er, så er det særdeles vanskeligt at implementere udviklingstiltag udtænkt af fagcenteret. Derfor vurderer vi at dette spareforslag vil være uden konsekvenser for børnene. Vi vil faktisk opfordre til at udvalget finder en større andel af den samlede besparelse på fagcenteret, da det har færre konsekvenser for børnene, end f.eks. rammebesparelser.

Andet:
Vi føler os nødsaget til at påpege det uholdbare i at Stestrup skole holdes åben med så få børn. Havde et af vores børnehuse haft så få børn, var det blevet lukket for længst. Havde Holbæk Kommune haft rigeligt med penge, så kunne man godt forsvare at holde Stestrup skole åbent, men i den nuværende situation er konsekvenserne for kommunens øvrige børn simpelthen for store.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund