Spring til indhold

140. Høringssvar vedrørende reducere sats for medlemstilskud fra 220 kr. til 150 kr.

Udvalget for Kultur og Fritid

Af Berit Eskerod Olsen

Odsherred Distrikt, der repræsenterer KFUM-Spejdergrupper i Holbæk, Kalundborg og Odsherred kommuner, er stærkt bekymret for, at Holbæk Kommune påtænker en spareøvelse, der reducerer medlemstilskuddet med mere end 30%. Det gælder generelt og i særdeleshed i et allerede igangværende regnskabsår.

I oplægget står, at der skal spares, men det rygtes, at det reelt skyldes, at kommunen mener, at medlemstilskuddet går til driftsomkostninger. Derudover hører vi også, at det reducerede medlemstilskud i stedet påtænkes at kunne søges i puljer til aktiviteter.
Begge påstande giver ingen mening i et frivilligt engagement med kommunens børn og unge.

Inden kommunen vedtager en så voldsom reduktion i medlemstilskuddet, kunne det være ønskeligt, at kommunen reelt undersøger, om foreninger bruger pengene efter hensigten, hvilket er helt rimeligt, så kommunen har sikkerhed for, at pengene går til formålet. Den årlige regnskabsaflægning stiller ikke krav om, at medlemspengene dokumenteres særskilt. Medlemspengene indgår derfor i gruppernes forskellige poster.
1. Først og fremmest er der de direkte udgifter til aktivitet. De udgifter vil være nemme at dokumentere.
2. Dernæst er der den ofte reducerede deltagerbetaling på weekender og lejre, som kun lader sig gøre, fordi grupperne får medlemstilskud. Kan grupperne ikke reducere prisen på fx en weekend, så vil antallet af deltagere falde, fordi ikke alle familier kan afse pengene. Denne post viser sig som et merforbrug i på weekend i forhold til den indtægt, der har været ifm. ved den givne aktivitet. Den merudgift fremgår ikke direkte i regnskab, men kan dokumenteres med aktivitetens regnskabsaflæggelse.

Det andet aspekt, at foreningerne i stedet kan søge midlerne til specifikke aktiviteter, stiller krav om, at lederne i højere grad bruger deres frivillighedstid til administrative opgaver frem for at skabe aktiviteter og være samme med spejderne. Der gavner på ingen måde det frivillige arbejde i grupperne. Det ligner i højere grad forskningsverden, der skal have fundraiset deres projekter, inden de går i gang med forskningen.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at de frivillige ledere, der er i grupperne, kommer med alle mulige forskellige baggrunde og dermed ikke nødvendigvis har kompetencerne til fundraising. Det vil derfor i høj grad påvirke kvaliteten af aktiviteter for kommunens børn og unge, hvis materialerne til aktiviteterne ikke er tilstede, fordi der ikke er penge til dem.

Endelig er det dybt bekymrende, at Holbæk Kommune bruger 2020 som grundlag for besparelserne. 2020 er et af de hårdeste år hele foreningsdanmark har gennemgået. 2020 var et år uden ret meget foreningsaktivitet, fordi foreningerne i en stor del af året var lukket på baggrund af corona. Ikke mange foreninger er gået gennem corona uden en medlemstilbagegang, fordi de ikke har kunnet virke i deres kernekompetence - nemlig at skabe aktiviteter for kommunens børn og unge.
Vores ledere har stået på hovedet for at skabe aktiviteter for børn og unge i lokalsamfundet, så de kunne få lidt adspredelse i deres hverdag og kunne fastholdes i foreningslivet efter corona. Eksempelvis med ‘Hjemmespejd’, hvor lederne har sammensat aktiviteterne, mens familierne selv måtte lægge materialer til … de materialer, som foreninger nu mangler at kunne dokumenter i grundlagsåret 2020, fordi de ikke blev indkøbt eftersom foreningerne ikke måtte mødes.

Vi vil derfor opfordre Holbæk Kommune til at bede om dokumentation for afholdte udgifter i forbindelse med medlemstilskuddet, inden tæppet bliver revet væk under foreningerne. Det skal vel at mærke ikke være for regnskabsåret 2020, for det var helt atypisk og forhåbentlig ikke noget vi igen skal igennem.

Med venlig hilsen
Berit Eskerod Olsen
Distriktschef Odsherred Distrikt



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund