Spring til indhold

260. Behov for langsigtede, helhedsorienterede løsninger og for færre, men konsoliderende, handlinger

Økonomiudvalget, Udvalget for Børn og Skole, Udvalget for Ældre og Sundhed, Socialudvalget, Udvalget for Kultur og Fritid

Af AHLI Fagsekretariat

Vi er bevidste om, at der i offentlig forvaltning i dag er lagt en række statslige benspænd ind, og at det derfor er en bunden opgave, at kommunen håndterer budgetudfordringen bl.a. gennem besparelser. For at fremtidssikre kommunen kalder det på, at organisationen sadler om og finder nye veje – på alle niveauer!

Vi foreslår, at Kommunalbestyrelsen dropper råderumstilgangen for en periode. Det amputerer en i forvejen tyndt besat og presset organisation at skulle finde et råderum på 1,5 % hvert år. Det kommer vi ikke til at arbejde smartere af. Se bare hvor galt det er gået for sygehusene. I stedet bør kommunen fokusere og dedikere de sparsomme eksisterende ressourcer til få og målrettede indsatser, der netop kan ruste os til fremtiden. Organisationen skal kunne følge med for at kunne omsætte og forankre prioriteringerne i konkret adfærd og for at opnå effekt.

Kommunalbestyrelsen bør derfor arbejde stærkere på at skabe en organisation, der drives med et strategisk og langsigtet blik og som sikrer helhedsorientering og sammenhængskraft, bl.a. gennem styrede og understøttede processer med fælles mål. Det samlede sparekatalog er ikke et udtryk for langsigtethed eller sammenhæng i kommunens virksomhed. Og det risikerer at skabe yderligere ulighed i sundhed og det bliver dyrt – menneskeligt som økonomisk!

Vi er som kommune nødt til at gå mere nuanceret til ”kan- og skal-opgaver” fra lovgivningen. Det er som oftest ”kan-opgaverne”, der rummer muligheden for tidlige og mindre indgribende indsatser og som har et forebyggende element. Det er dem, der kan forhindre, at kommunens velfærdsområder bliver lagt ned af de dyrere ”skal-opgaver”. Det er reaktivt og fordyrende på den lange bane kun at gøre det, man skal!

Der findes desværre ingen Quick Fixes til at løse de komplekse udfordringer, vi står overfor på velfærdsområderne i Danmark. Sundheds-, ældre- og socialområderne er under stærkt pres. Det skyldes til dels den generelle demografiske udvikling, udviklingen i borgernes behov for støtte og pleje samt en fortsat opgaveglidning mellem regioner og kommuner, som siden strukturreformen ikke har været og fortsat ikke er finansieret i en takt, der modsvarer det reelle behov og de krav, der stilles til kommunens formåen. Disse ting gør sig gældende både på landsplan og i Holbæk Kommune. Samtidig står områderne med massive fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer.

Kommunen skal fortsat arbejde målrettet med at skabe attraktive arbejdspladser, der har som omdrejningspunkt at levere god faglig, organisatorisk og borgeroplevet kvalitet. Og vi er nødt til som minimum at fastholde fokus og tempo i arbejdet med at skabe nye løsninger (fx i form af ”Faste selvstyrende teams i hjemmeplejen” og ”Exorlive”) for at imødegå udfordringerne i tide.



Feedback

Sidst opdateret

30.08.2023

Ansvarlig redaktør

Jonas Hosbjerg Nordlund