Spring til indhold

Fik vi den folkeskole, vi ønskede os?

Dette blogindlæg vækker flere spørgsmål end svar – men vi er også i en undersøgende fase lige nu, hvor vi arbejder med decentralisering og afbureaukratisering på folkeskoleområdet.
26.11.2018

Af Charlotte Nielsen

Rigtig mange af os husker den endnu – den gamle folkeskole. Om det er den, der ligger før folkeskolereformen, eller om vi skal længere tilbage, ved jeg ikke. Men i mit tilfælde var det Ågerup skole, hvor der var en skoleleder som bestemte og lagde planer ud fremtiden for sin skole.

Havde man rodet sig ud i uheldige situationer, kunne man også stifte nærmere bekendtskab med lederen i form af en personlig samtale om, hvordan man skulle opføre sig – det var selvfølgelig ikke mig. Nærhed, nærvær og årets skolefest, som en af traditionerne. Det var fællesskabets skole - en folkeskole som var forankret i lokalområdet, og hvor ledelsen havde rigtig meget at skulle have sagt over den skole, som de var sat til at passe på.

I dag er ledelsen centraliseret. Hvad betyder det helt konkret i hverdagen for borgeren, men også for den daglige ledelse? Hvilke kompetencer har den daglige og pædagogiske ledelse, der er på skolerne? Noget af det som vi skal i gang med efter nytår er f.eks. spørgsmålet om, om man kan lægge kompetencerne tættere ud til dem, der arbejder tæt på borgerne. Det er vigtigt, at der ikke er for langt mellem dem som skal bruge velfærdsstatens institutioner, og dem der skal tage beslutningerne. Hvis vores arbejde viser, at der er for langt mellem dem, der har lov til at træffe beslutningerne og så borgerne – så er det her vi kan komme med anbefalinger til ændringer.

Hvordan opleves velfærdsinstitutionerne og de ændringer, som de har været igennem, når man er borger i vores kommune? Diskussionen var der under den kommunale valgkamp, hvor borgerne var bange for skolelukninger, som der var nogen af i den sidste periode. Men den snak er stilnet lidt af og nu venter vi på skolebestyrelsernes svar på evalueringen af strukturmodellen. Men spørgsmålet til borgerne er jo: Er vi endt med at have den folkeskole, som vi ønskede os?Feedback

Sidst opdateret

12.04.2019

Ansvarlig redaktør

Vivi Guldhammer