Det er arbejdsgiveren, som skal oplyse, hvad den fleksjobansatte ville få i løn, hvis personen var ansat på fuld tid i samme stilling, på ordinære vilkår. Dette udgør lønloftet i det konkrete fleksjob.
De oplysninger, der kan indgå i fastsættelsen af lønloftet, er bl.a.:
- Lønnen for fuld tid
- Timelønnen uden nedsættelse på grund af nedsat arbejdsintensitet.
- Resultatløn
- Arbejdsgiverens bidrag til en pensionsordning, hvis den ansatte har en pensionsordning. Den ansattes andel af bidrag til en pensionsordning skal kun indgå i beregningen, hvis bidraget til pensionsordningen ikke er fratrukket den ansattes løn
- Fritvalgsordning og/eller søgnehelligdagskonto, herunder om de bliver udbetalt løbende eller efter anmodning fra den ansatte
- Faste tillæg
- Variable tillæg eller engangstillæg
- Genetillæg
- Tillæg for weekend, aften eller nattevagter, hvis den ansatte har vagter
- Bonusordninger
- Feriegodtgørelse, ferietillæg og feriedifference.
Listen er ikke udtømmende og det er således alle løndele, som skal indgå i fastsættelsen af lønloftet. I lønnen indgår ikke den skattepligtige værdi, som skattemyndighederne har fastsat for fri bil, fri telefon, fri kost og logi m.v. Den fleksjobansattes og arbejdsgiverens bidrag til ATP indgår heller ikke i lønindtægten.
Fritvalgsordning og/eller søgnehelligdagskonto, der udbetales løbende, vil indgå i opgørelsen af lønloftet hver måned.
Fritvalgsordning og/eller søgnehelligdagskonto, der udbetales én eller flere gange årligt, vil alene indgå i opgørelsen af lønloftet for den måned, hvor fritvalgsordningen og/eller søgnehelligdagskontoen udbetales. Det samme gælder i forhold til ferietillæg, hvor lønloftet hæves, ved udbetalingen.