Asbest

Står du overfor en større renovering eller blot skal udskifte dit tag, så skal du være særlig opmærksom, hvis din bolig er fra før 1990, da der er stor risiko for at finde asbest.

Håndtering af asbestholdigt affald kræver særlig opmærksomhed på arbejdsmiljø og risikoen for spredning af asbestfibre til nær-miljøet. Spørg derfor altid om bygningens alder inden du går i gang.

Hvis du ikke selv har oplysninger om, hvornår bygningen er opført eller renoveret, kan du ofte finde oplysningerne på Den Offentlige Informationsserver, OIS

Asbestaffald skal altid anmeldes til kommunen

Har du fået lavet en undersøgelse og fået påvist asbest, eller skal du fjerne dit eternittag, skal du anmelde dit affald til Holbæk Kommune. Dette gør du via vores selvbetjeningsløsning.

bygningsaffald.dk

Når dit byggeaffald er anmeldt, vil du modtage en anvisning fra Holbæk Kommune til et godkendt modtageranlæg. 

Hvad skal du være særlig opmærksom på

    • Er huset fra før 1977 er der med stor sandsynlighed anvendt asbest i fliseklæb. Det er ikke muligt med øjet at se, om der er asbest i en fliseklæb. Hvis fliserne er opsat i den periode, hvor der blev brugt asbest, men der i øvrigt ikke foreligger oplysninger om hvilket produkt, er der mistanke om asbest
    • Er huset fra før 1986 er der stor sandsynlighed for, at der er anvendt asbest i tagbeklædningen. I sjældne tilfælde kan det også være anvendt frem til 1988. Typisk kan tagpladerne kendes ved, at være bølgede.
    • Tagbeklædning med asbest kan også være fladt, som cementskiffer plader. Cementskiffer blev anvendt i perioden 1930 til 1986. Pladerne er kendetegnet ved, at de er i farverne grå, sortblå, rød og grøn og har en hård og jævn overflade.
    • Er der tagpap på huset og det er bygget i perioden 1965-1980. Kan det med stor sandsynlighed indeholde asbest. Tagpap med asbest ligner til forveksling almindeligt tagpap.
    • Asbest kan også være anvendt som yderbeklædning i perioden 1963 til 1986.

Ovenstående liste er ikke udtømmende og der kan forekomme asbest i mange afskygninger og materialer.

Du kan læse mere på hjemmesiden. 

asbest-huset.dk

Har du spørgsmål

Hvis du har nogen spørgsmål kan du kontakte os på Holbæk Kommunes hovednummer: 72 36 36 36 eller på nedenstående oplysninger:

Borger: Send sikker digital post her

Virksomhed: Send sikker digital post her

Kommuner: Send sikker digital post her

Hvis du er fritaget for Digital Post, kan du bruge den sikre henvendelse herunder:

Skriv sikkert til os her

Vil du sende os et brev eller en pakke?

Find postadresserne her

 

Senest opdateret 07-11-2023