I Holbæk kommune skal de kommunale skove i fremtiden overgå til urørt skov. I den forbindelse blev der foretaget en monitering af skovnatur og mængden af dødt ved (døde træer) af HabitatVision A/S i 2022. På den måde bliver det muligt at udforme den nye forvaltning, så den er til størst gavn for biodiversiteten.
Formålet med undersøgelsen og rapporten er således at dokumentere tilstanden i skovene i 2022 som en såkaldt baselineundersøgelse.
Du kan finde den fulde rapport og læse helt i dybden om hver skov her:
Skovrapport
Holbæk Kommune har udpeget 5 delområder (Tabel 1) med et samlet areal på ca. 230 ha til undersøgelse.
Tabel 1. Liste over de undersøgte skove samt skovareal.
Delområde 2 er udtaget af undersøgelsen.
Udvalgte resultater
Dødt ved
Dødt ved og livstræer (veterantræer) er meget vigtige elementer i skoven. Faktisk er de levesteder for op imod 1/3 af alle skovlevende arter. Veterantræer er gamle træer, der indeholder hulheder, rådne partier, større sår eller en særlig grov og tyk bark.
Mængden af dødt ved kan måles i kubikmeter dødt træ pr. hektar (m3/ha). På den måde kan man sammenligne forskellige skoves mængder af dødt ved.
De undersøgte skove havde et gennemsnit på 10,6 m3/ha.
Det betyder at de fleste af de undersøgte skove viste sig, at havde et indhold af dødt ved som er markant større end landsgennemsnittet (6,2 m3/ha), men ingen af skovene havde mere end det anbefalede (45 m3/ha). I gamle urørte skove kan mængden af dødt ved være på flere hundrede m3/ha.
Den største mængde dødt ved blev fundet i Rørvangskoven, Kalvemosen og Vandværksskoven og den mindste mængde i Bjerregaardsskoven.
Vi har altså et fint udgangspunkt allerede, men der er masser af mulighed for at gøre vores skove endnu bedre!
Træarter og træstruktur
Som udgangspunkt er det vigtigt at anvende hjemmehørende træarter i skove, hvor hensynet til biodiversitet prioriteres. Det skyldes, at mange arter, ikke mindst insekter og svampe, evolutionært er tilpasset et samliv med bestemte træarter.
Beplantningen i de undersøgte skove i Holbæk Kommune, varierer i artssammensætning. Eksempelvis er delområde 3 (Rørvangskoven, Kalvemosen og Vandværksskoven) domineret af hjemhørende træarter. Vandværksskoven har store områder med Rød-el og Ask og Rørvangskoven og Kalvemosen domineres af især Grå-pil. Tølløse Skov og Nederskoven har begge store områder med eksotiske nåletræer, f.eks. Nordmannsgran.
I undersøgelsen blev der målt på 789 levende træstammer. Den gennemsnitlige diameter i brysthøjde var 35 cm og det største målte træ havde en diameter på 101 cm.
Den nye forvaltning af skovene skal sikre, at vi i fremtiden får en større mængde store og gamle træer i skovene.
Der blev fundet i alt 23 forskellige træarter i undersøgelsen.
🌳🌳🌳🌱🌳🌳🌳🌳🌳🌼🌳🌳🌳🌳
Plantearter og mosser
Der blev i alt registreret 164 forskellige plantearter og 40 mosser i de 86 undersøgte prøvefelter. 22 af disse arter er såkaldte gammelskovsarter, der flere steder indikerer lang skovkontinuitet. 10 arter er såkaldte nøglebiotop-arter, der indikerer biologisk særlig værdifuld skov. Derudover blev der registreret 10 invasive arter.
Herunder kan du læse et kort uddrag af resultaterne i de forskellige skove: